Prijava

Vaša prijava

Provodimo projekt unapređenja svojih studijskih programa


Na Veleučilištu Velika Gorica danas je predstavljen projekt „KOZMOK – krizni menadžment, optometrija, održavanje zrakoplova i motornih vozila – okvir kvalifikacija“ koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim društvom optičara i optometrista.

Cilj projekta je unapređenje studijskih programa Veleučilišta utemeljeno na standardima zanimanja i kvalifikacija primjenom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO).
Standardi zanimanja važni su jer propisuju poslove koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju, kao i kompetencije koje su potrebne za njihovo uspješno obavljanje. Standardizacija zanimanja i kvalifikacija propisana HKO-om važna je jer je usklađena s Europskim kvalifikacijskim okvirom, odnosno olakšava mobilnost građana u svrhu obrazovanja na europskom obrazovnom prostoru te mobilnost i konkurentnost hrvatskih radnika na europskom tržištu rada. Stoga će se standardima zanimanja i kvalifikacija regulirati nove profesije i kadar na nacionalnoj razini, dok će unaprijeđeni studijski programi jamčiti studentima usklađenost stečenih kompetencija s tržištem rada u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

-Kroz ovaj projekt želimo čvršću poveznicu s poslodavcima koji će nam dati svoja mišljenja i savjete o stvarnim potrebama na tržištu rada kako bi, s druge strane, Veleučilište svoj nastavni program usmjerilo upravo u tom pravcu. Tako ćemo na kraju dobiti potrebnu dodanu vrijednost i za naše studente i za gospodarske subjekte koji će im danas-sutra dati posao-, rekao je prodekan za međunarodnu suradnju Alen Stranjik.

Voditelj projekta Antionio Klobučar naglasio je kako projekt omogućuje nabavu potrebnih uređaja, opreme i instrumenata pa je tako za studij očne optike, koji će uskoro imati i nadogradnju kroz specijalistički studij optometrije, nabavljen skupocjeni OCT uređaj za snimanje oka. -Ugovorena je i nabava digitalnog autorefraktokeratometra, biomikroskopa i optičke klupe. Time će se već sada vrlo moderan laboratorij očne optike Veleučilišta dodatno osuvremeniti te će studenti kroz stručnu praksu imati priliku naučiti principe rada na vrhunskoj opremi, istaknuo je Klobučar.

Naglasak je svakako na činjenici da Veleučilište ovaj projekt provodi kako bi unaprijedilo svoje vrlo specifične studijske programe uopće u ovom dijelu Europe, a to su svakako očna optika, krizni menadžment, održavanje zrakoplova i održavanje motornih vozila.

Projekt se financira iz EU fondova sa oko 4 milijuna kuna i traje do kraja ožujka 2021. godine.

Završetkom projekta Veleučilište će značajno podići kvalitetu svog obrazovnog programa i postati još prepoznatljivije i privlačno mladim ljudima koji će se u nastavku svoga obrazovanja opredijeliti za spomenute studije.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici projekta: esf-kozmok.vvg.hr

Objava Provodimo projekt unapređenja svojih studijskih programa pojavila se prvi puta na VVG.hr.