Prijava

Vaša prijava

FIRST LEGO League 2020./2021.


U organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, u 29. svibnja 2021. u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održano First Lego League natjecanje pod temom RePLAY (Game changers). Glavna tema i misija natjecanja je bila kako unaprijediti dječja igrališta i način na koji se djeca igraju.

Za one koji ne znaju pravila natjecanja, postoje 4 jednako vrijedne kategorije: timski projekt, temeljne vrijednosti tima, dizajn robota (tehnički interview) i robotska igra. Od navedenih kategorija, jedino je robotska igra direktno mjerljiva bodovima pa je napetija jer se odmah zna poredak timova. Voze se 3 vožnje i uzimaju bodovi iz one najbolje.

Natjecatelji su bili podijeljeni u A i B skupinu. Iz svake skupine odabrana su 4 tima za prolazak u veliko finale koje će se održati za 2 tjedna. Iako smo odradili fantastičan nastup, nismo prošli u finale u našoj skupini A.

Feedback koji smo dobili vezan uz projekt, temeljne vrijenosti i dizajn robota je bio fantastičan. Zaista su djeca odradila odličan posao i provela jedan ugodni razgovor sa 10-ak ocjenjivača. Znamo da smo riješili puno zadataka na robotskoj igri i to nam daje nadu da će sve zajedno biti WOW! U prvoj vožnji robotske igre je prevladala trema i skupili smo 110 bodova. U drugoj vožnji je bilo nešto bolje i došli smo na 125. Za treću vožnju smo odradili prave konzultacije, osmislili najbolju strategiju za osvajanje čim više bodova u zadanih 2,5 minute i krenuli na “sve ili ništa”. Robot vozi fantastično, sve nam uspjeva savršeno – svi zadaci prolaze, a ekipa vrišti od sreće! Sve do zadnjeg zadatka vrijednog 25 bodova. Robota je zaustavila neka stara ljepljiva naljepnica na mantineli stola dok je naš robot klizao uz mantinelu da odradi zadatak. Badava smo protestirali kod sudaca, ali bili su strogi uz objašnjenje da u pravilima piše da poligon smije biti nesavršen. Osvojili smo 185 bodova i 4. mjesto. Sa ovim bodovima osvojili bi 2. mjesto. Ne možemo se oteti dojmu da bi to sve ukupno bilo dovoljno za prolazak u finale, no nismo izgubili volju i vidimo se iduće godine. Želimo sreću svim natjecateljima koji su prošli u finale.