Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Otvorena 20. Međunarodna smotra folklora: Zaplesali FA Turopolje i gostujuća društva

['20. Međunarodni festival folklora', 'FA turopolje', 'FOLKLOR', 'Velika Gorica']

Ovogodišnji Međunarodni festival folklora, koji je već 20. po redu, a time i jubilarni, organiziran je od strane Folklornog ansambla Turopolje, a svoje umijeće folkloraši su pokazali sinoć u Parku dr. Franje Tuđmana.

Time su u sklopu već tradicionalne i predivne manifestacije prvog dana nastupili KUD Lira Folklor (Beograd, Srbija), KUD Drimkol (Vevčani, Sjeverna Makedonija) te sam organizator domaćin FA Turopolje.

Među brojnim posjetiteljima koji su uživali u tradicionalnoj manifestaciji našao se i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Krešimir Ačkar, gradonačelnik Grada Velike Gorice koji su pozdravili sve posjetitelji i sudionike, dok je gradonačelnik svečano i otvorio Festival.

Za Veliku Goricu ovo znači zaista puno, a tako i za samu promociju folkloraša, poručio je Ačkar.

-Grad Velika Gorica je grad folklora. Preko dvije tisuće volontera i entuzijasta koji su članovi naših kulturno-umjetničkih društava, koji usađuju prave vrijednosti, čuvaju našu tradiciju i promiću ju u svijetu, objasnio je gradonačelnik Ačkar.

-Ovakve smotre folklora su uvijek dobra prigoda kako bi drugim zemljama svijeta prenijeli bogatstvo svoje kulture, ali i također da bi osvjedočili našu kvalitetu i naše bogatstvo tradicije te kako bi prenijeli lijepe slike i lijepe trenutke iz našeg Turopolja, kazao je Ačkar.

Predsjednica FA Turopolje Zlata Cundeković je poručila kako su prijašnji festivali donosili oko 57 folklornih grupa iz više od dvadesetak zemalja, a time i šest različitih kontinenata.

Također je navela kako je ovogodišnja organizacija bila ponešto otežana, ali i kako su, na njihovu veliku žalost, jutros dobili poruku od nekoliko folklornih društava koji nažalost nisu mogli doći na Festival.

Kao razlog većine onih koji su spriječeni doći bila je nemogućnost dobivanja covid putovnica što dokazuje da, unatoč poboljšanju epidemiološke situacije, stvari i dalje nisu jednostavne kao prije, a time ni organizacija događaja.

Danas, 10. srpnja, je u planu dodjela ukupno pet nagrada za koje će žiri od ukupno tri člana ocjenjivati program, odnosno izvođenje koreografije, izvođenje pjesama te izvođenje kostimografije i izvornosti, pojasnila je predsjednica.

Cijeli događaj i sam festival možete popratiti u našem videu:

Objava FOTO/VIDEO Otvorena 20. Međunarodna smotra folklora: Zaplesali FA Turopolje i gostujuća društva pojavila se prvi puta na V'Gradu.