Prijava

Vaša prijava

Kozjača dovela atmosferu Breške lige do usijanja!

['breška liga', 'kozjača']

Postoji jedan domaćin Breške lige kojem pobjeda nije prioritet – to je svima mila i draga nam Kozjača – od samih početaka nadaleko poznata po najboljim domaćinima i zabavi o kojoj se još mjesecima priča ‘po bregima’… a nogomet kao nogomet, i tu je bilo puno zanimljivosti, pa krenimo ispočetka!

Subota je donijela gostovanje Breške lige u Lučelnici, a skupilo se puno ljubitelja malog nogometa i kvalitetnog druženja. Rezultati su bili više-manje očekivani, uz poneko iznenađenje.

Donji Hruševec i Gornja Opatija otvorili su utakmice 10. kola, a završilo je bez pobjednika. Lijevi Štefanki su očekivano pobijedili Malu Bunu, dok je Kozjača poklekla pred Gornjim Hruševcem. Kravarsko je u derbiju nadigralo Šiljakovinu sa visokih 4:0, a Opatije je bila preslaba za Markuševec ovaj puta, iako je bilo “tijesno”. Strezojevo je pobijedilo Pokupsko, a u derbiju kola, Lučelnica je na svom terenu poražena od Dubranca, sa čak 1:5! Svih 5 golova za Dubranec postigao je Pavao Galović.

Organizacija utakmica bila je na visokoj razini, a uz odličan nogmet išla je i odgovoarajuća ponuda jela i pića.

 

 

U nedjelju je karavana Breške lige stala na Kozjači gdje je domaćin napravio sve da bi se gosti osjećali ugodno. Mještani, na čelu s predsjednikom MO Damirom Pukšićem, organizirali su ovaj događaj toliko dobro da jedva čekamo sljedeću godinu doći opet! Red sporta, red rekreacije, red zabave i plesa i naravno, dobre hrane! Da ponedjeljak nije bio radni, ostali bismo sjediti na livadi do utorka! Sve u svemu, divni ljudi, opuštena atmosfera, pa ni sportski uspjeh nije izostao!

A rezultati su bili sljedeći:

Šiljakovina nije uspjela pobijediti Gornji Hruševec, bilo je neriješeno, dok se Lučelnica ipak oporavila od poraza na svom terenu i pobijedila Donji Hruševec. Mala Buna doživjela je pravi brodolom od domaćina Kozjače, bilo je 8:0 za domaćina. Markuševec je Lijeve Štefanke ispratio sa 5 komada, a Strezojevo Opatiju sa četiri, bilo je 4:2. I Velika Buna dala je četiri pogotka Pokupskom, ali istovremeno nije primila niti jednog. Gornja Opatija pobijedila je Gladovec, a Dubranec nastavlja svoju pobjedničku seriju, ovaj put pobijedili su Kravarsko sa 4:2 (bez ijednog pogotka Galovića!).

 

 

Do kraja prvenstva preostala su još 4 kola, a na čelu tablice je Dubranec sa 3 boda prednosti ispred Lučelnice i Kravatskog i 5 ispred Markuševca. Šiljakovina izgleda da je ispala iz utrke za naslov, iako 7 bodova minusa i nije nedostižno.

Na začelju tablice i dalje je Gladovec, bez osvojenog boda.

Na ljestvici najboljih strijelaca vodi Pavao Galović sa 20 psotignutih pogodaka, ispred Josipa Raka sa 13 pogodaka.

Breška liga nastavlja se sljedeći vikend u Gornjoj Opatiji.

 

Povijest Breške lige

Breška liga je, sada već, tradicionalno natjecanje u malom nogometu strogo teritorijalno određeno. Mogu igrati samo ekipe iz dijela Vukomeričkih gorica koje pripadaju Gradu Velika Gorica te općinama Kravarsko i Pokupsko. Za nekakve granice uzeto je da je prvo mjesto Mala Buna s jedne strane, a Markuševec s druge strane Gorica. Također jedna od specifičnosti je da igraju samo dečki i cure koji su stanovnici određenog mjesta, znači nema slaganja “dream timova“.

– U tom našem igranju malog nogometa, taj isti nogomet je na trećem mjestu prioriteta. Prvi prioritet je kvalitetno druženje, veselje, zabava, putovanja iz mjesta u mjesto, upoznavanje novih i obnavljanje starih ljepota prelijepih nam Vukomeričkih gorica. Drugi, ne manje važni prioritet je omogućavanje fizičkog kretanja i rekreacije mještanima koji si inače ne žele dati truda za takvo nešto, kroz igranje malog nogometa, jačanje svijesti o korisnosti takvog kretanja za zdravlje i opće fizičko i psihičko stanje i tijela i duha, poručuju simpatični Brežani.

Događanja na Breškoj ligi ne posjećuju samo Brežani i stanovnici Vukomeričkih gorica. Ne, ta događanja posjećuju svi stanovnici Turopolja i okolice. Tu nije potrebno nikakvo posebno plakatiranje, stara dobra usmena predaja, a i društvene mreže čine ostalo. U tren oka sve se sazna… I tko je tamo bio i tko nije pobijedio i koja cura se najljepše obukla i kakva j muzika bila na veselici nakon igranja, sve se to vrlo brzo sazna i proširi po cijelom kraju.

 

Kako je do ideje o pokretanju Breške lige uopće došlo?

Sada već daleke 2004. godine grupa entuzijasta koju su predvodili Ivan Matković-Matra, Franjo Kovačić-Pevec i Zlatko Petrac okupila je prve zainteresirane za ovakvo događanje. Znali su da im je dosta pustoši u bregima tijekom ljetnih mjeseci kad vlada zatišje od velikog nogometa i sezona je godišnjih odmora. Malo po malo, uz čašicu, dvije, a ponekad i više, sazrjela je ideja o druženju u bregima uz nogomet, zabavu i svirku. Događanje je svaki put u drugom mjestu tako da se tijekom ljeta obiđu sva mjesta koja su se prijavila za igranje. Tradicionalan završetak je na Veliku Gospu, do sada uvijek u Dubrancu, tako da od sredine lipnja do sredine kolovoza, u dva mjeseca odradimo 15 događanja širom naših Gorica.

Do sada je u natjecanju Breške lige sudjelovalo 20 mjesta sa našeg prostora. To su: Augštanovec, Barbarić, Cerovski Vrh, Donji Hruševec, Dubranec, Gladovec, Gornja Opatija, Gornji Hruševec, Hotnja, Kozjača, Kravarsko, Lijevi Štefanki, Mala Buna, Markuševec, Novo Brdo, Opatija, Pokupsko, Strezojevo, Šiljakovina i Velika Buna.

Od samog početka u svim ligama sudjelovali su Gornji Hruševec, Hotnja, Kozjača, Mala Buna, Novo Brdo, Opatija, Šiljakovina i Velika Buna.

 

Gdje je u toj priči Kozjača?

Kozjača, to nama svima drago i milo mjesto, ima vrlo značajnu ulogu u cijeloj ovoj priči. Oni su od samih početaka Lige među najkvalitetnijim domaćinima i organizatorima događanja. Tamo su uvijek najinteresantnija događanja. Njihova „grbavica“ od igrališta, s prirodnim amfiteatrom i hladom cijelo popodne, uvijek nas iznova oduševljavaju. Vidimo se opet!

 

 

 

Objava Kozjača dovela atmosferu Breške lige do usijanja! pojavila se prvi puta na V'Gradu.