Prijava

Vaša prijava

Neće biti novih izbora? Većinu u Skupštini mogao bi formirati HDZ i HSS

['skupština', 'zgž', 'županijska skupština']

Nakon dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine, Zagrebačka županija, činilo se, imala je velike izglede za mogućim novim izborima.

Nakon prvog nekonstituiranja Županijske skupštine, Odbor HSS-a Zagrebačke županije je još 1. srpnja ove godine donio zaključak kako će za predsjednika Županijske skupštine podržati kandidata s liste koja je osvojila najviše glasova birača, tj. iz redova SDP-a ili HSS-a, navodi se u priopćenju dodajući kako je tijekom razgovora, većina stranaka bila suglasna da kandidat ili kandidatkinja za predsjednika, odnosno predsjednicu Županijske skupštine bude iz HSS-a. Među strankama koje su bile suglasne s tim prijedlogom bio je i SDP.

U ovoj gospodarskoj situaciji te otežanom funkcioniranju uslijed korona krize, a u cilju što brže sanacije potresom pogođenih područja, trošak novih izbora od oko 5 milijuna kuna javnog novca, HSS Zagrebačke županije smatra štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije, poručuje se u priopćenju.

-Slijednom navedenog, a približavanjem roka za održavanje treće (posljednje) konstituirajuće sjednice, Odbor HSS-a Zagrebačke županije donio je 28. srpnja 2021. godine odluku da će HSS, ako postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat ili kandidatkinja HSS-a za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine, preuzeti odgovornost obnašanja te funkcije u cilju konstituiranja i početka rada Županijske skupštine kao predstavničkog tijela, poručuju.

No, nešto manje od tjedan dana prije posljednjeg pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije koji će, sudeći prema informacijama koje su procurile u javnost, ovog puta biti uspješan. Potrebnu većinu, doznaje se, HDZ i partneri dogovorili su s HSS-om.

Ne radi se o novoj postizbornoj koaliciji, potvrdio je tako za Hinu predsjednik županijskog HDZ-a Željko Turk, već samo o dogovoru kako bi se formirala Županijska skupština, a dodaje i kako se ne bi trebalo izlaziti na nove izbore.

Naime, prema neslužbenim informacijama, na mjesto predsjednika Skupštine sjest će HSS-ovac, odnosno HSS-ovka. Trebala bi to biti Martina Glasnović, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kratko je na svom Facebook profilu napisao kako HSS ne mijenja stranu, a dodao je i da se on ništa nije dogovorio s HDZ-om. 

Objava Neće biti novih izbora? Većinu u Skupštini mogao bi formirati HDZ i HSS pojavila se prvi puta na V'Gradu.