Prijava

Vaša prijava

VIDEO Županijska skupština konstituirana iz trećeg pokušaja

['hss', 'sjednica', 'treći pokušaj', 'vijećnici', 'županijska skupština']

U Zagrebu je održana treća konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. Bio je to ujedno i posljednji pokušaj konstituiranja skupštine te u slučaju da i ovoga puta nije došlo do izbora predsjednika/ice, morali bi se ponovno raspisivati izbori u Zagrebačkoj županiji.

Skupština je ipak konstituirana, a na sjednici je za predsjednicu izabrana Martina Glasnović iz HSS-a sa 25 glasova za te 21 protiv. Glasnović je istaknula da koalicija ne postoji:

“Dogovor je vezan i sa strankom Stjepana Kožića i HDZ-om, iako su u jednom trenutku svim strankama kandidat HSS-a bio prihvatljiv za predsjednika skupštine. U međuvremenu, netko je prekinuo te pregovore i stavio nas pred gotov čin. Nije u ovom trenutku ovo zahvalna uloga, no svi oni koji znaju mene osobno, ali isto tako i vijećnike HSS-a, mogu biti sigurni u jednu stvar, a to je da ovdje nema kupovine.”

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo formiranjem skupštine te izrazio uvjerenje da će suradnja biti dobra:

“Reći ću i iz kojih razloga: prije svega, ja sam župan u 6. mandatu izabran glasovima žitelja Zagrebačke županije, a ne glasovima političkih stranaka. Čini mi se da imam daleko veću podršku birača, nego su to podrške pojedinih stranaka. Mislim da će ova suradnja biti dobra, da ćemo se orijentirati ka projektima i programima koje smo žiteljima obećali i da ćemo i dalje uspješno voditi Zagrebačku županiju.”

Predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk čestitao je novoizabranim vijećnicama, vijećnicima, predsjednici i potpredsjedniku skupštine Zagrebačke županije Mati Čičku:

“HDZ se zalaže i zalagao se da se skupština Zagrebačke županije formira. To je najbolje za sve naše građane, kako zbog enormnih troškova vezanih uz same izbore, tako i zbog mogućeg razvoja županije. Usuđujem se reći da ova većina koja je danas podržala izbor je i moguća većina u vremenu koje dolazi u donošenju bitnih odluka. Potvrđujem da nismo u koaliciji sa HSS-om, ali želimo nastavak suradnje, prije svega u kontekstu interesa žitelja Zagrebačke županije.”

Razvojem događaja razočaran je Mihael Zmajlović iz SDP-a:

“Nikakva prijetnja novim izborima nije postojala niti nikakav dodatni trošak od 5 milijuna kuna da bi to opravdalo političku trgovinu, zapravo političku prostituciju koju je počinio HSS. Ušli su, nakon HNS-a, u konkurenciju najlicemjernijih političkih stranaka, političkih pervertita i siguran sam da će za to snositi određene posljedice među biračima.”

Spomenimo na kraju da je prvi prijedlog za predsjednika Skupštine dala stranka Fokus, svojeg kandidata Marka Magdića, koji nije prošao jer su za taj prijedlog bili samo zastupnici SDP-a i Mosta.

Objava VIDEO Županijska skupština konstituirana iz trećeg pokušaja pojavila se prvi puta na V'Gradu.