Prijava

Vaša prijava

Krenuo prvi biciklistički “vlak” – “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić – atraktivna utrka kakvu Zagreb zaslužuje!

['Vladimir Fumić']

Ove nedjelje, 29. kolovoza, održan je prvi cestovni bicklistički maraton “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić, u organizaciji B.K. “Dinamo”, jednog od najstarijih i članstvom većih biciklističkih klubova u Hrvatskoj, uz suorganizaciju “Adria Bike Grupe”.

Što je roller coaster?

To je onaj vlak u lunaparkovima i zabavnim parkovima što ide gore, dolje, lijevo desno, ponekad napravi i “luping”, a svi koji su u njemu vrište od sreće, adrenalina, straha i uzbuđenja.

Zašto se onda ova utrka zove “Roller coaster”?

Upravo zato jer su sreća, adrenalin, strah i uzbuđenje prisutni od prvog do zadnjeg kilometra na ovoj stazi koju je osmislio Vladimir Fumić – Fuma, idejni začetnik utrke, proslavljeni hrvatski i legendarni zagrebački biciklist koji je ove godine napunio 65 godina i čitav svoj život posvetio biciklizmu.

“Vlak” se u biciklizmu zove peloton, ali to sada nije bitno. Bitno je da su na ovom prvom biciklističkom “vlaku” – roller coaster-u” nastupili samo najhrabriji, uključujući i izaslanika gradonačelnika i zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Svibora Jančića!

Dvije staze, koje su ujedno i omiljene rute koje Fuma već više od 15 godina redovito koristi za trening vožnje cestovnih biciklista, prolaze područjem Grada Zagreba i Zagrebačke županije, s naglaskom na Vukomeričkim goricama i Pokuplju. Kraća staza, od 107 km i 1.060 m uspona, te duža staza od 157 km i 1.700 m uspona s dugačkim, ravnim dionicama u kombinaciji sa strmim usponima i spustevima, za pobjedu tražile su puno više od snažnih nogu. Tehnika, taktika, strategija, snaga i izdržljivost itekako su bile potrebne u svladavanju obiju staza.

Obje utrke startale su u 10:00 sati, po oblačnom i kišovitom vremenu koje nije spriječilo nastup 130 od ukupno više od 150 prijavljenih vozača i vozačica. Utrku je uspješno završilo 125 natjecatelja, od toga 7 natjecateljica. Uz natjecatelje iz Hrvatske, nastupilo je i 9 natjecatelja iz Slovenije.

Stazu velikog cestovnog biciklističkog maratona od 157 kilometara završilo je 26 natjecatelja, a najbrže je prošao slovenski biciklist Matej Drinovec u vremenu od 3 sata 54 minute i 33 sekunde. Drugoplasirani je Gregor Sikošek iz Slovenije s vremenom od 3 sata 58 minuta i 0 sekundi, a trećeplasirani je Miran Kovačić također iz Slovenije sa istim vremenom drugoplasiranog. Najbolje plasirani hrvatski biciklist Matija Lojen je na četvrtom mjestu ukupno s vremenom od 3 sata 59 minuta i 32 sekunde. Natjecateljice nisu nastupale na dužoj stazi.

Kraću stazu cestovnog biciklističkog maratona od 107 kilometara zavšilo je 84 natjecatelja i 7 natjecateljica. Pobjednik u muškoj konkurenciji je Bruno Sučić iz Hrvatske s vremenom od 2 sata 32 minute i 57 sekundi. Drugo mjesto zauzeo je Milan Matošević iz Hrvatske s istim vremenom, a treći je Matić Plaznik iz Slovenije s rezultatom od 2 sata 32 minute i 58 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Matea Deliu iz Hrvatske s vremenom od 2 sata 42 minute i 5 sekundi. Drugoplasirana je Darinka Vučković s vremenom od 3 sata 10 minuta i 44 sekunde, dok je trećeplasirana Mateja Posavec s rezultatom od 3 sata 22 minute i 44 sekunde.

Pokrovitelj prvog cestovnog biciklističkog maratona “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić je gradonačelnik Grada Zagreba g. Tomislav Tomašević, a početak utrke označio je izaslanik gradonačelnika i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Svibor Jančić, koji je također sudjelovao i kao natjecatelj, te nadasve uspješno završio zahtjevnu stazu od 107 kilometara usprkos ne baš najboljim vremenskim prilikama i to u odličnom vremenu od 3 sata 53 minute i 18 sekundi.


Generalni sponzor utrke je tvrtka Konzum čije ime ovogodišnja, prva po redu utrka, i nosi.

Prvi dojmovi svih sudionika utrke vrlo su pozitivni glede sigurnosti (zatvorena vožnja, policija i redari na svim ključnim raskrižjima, oznake na stazi) i atraktivnosti trase utrke. To organizatoru daje poticaj za daljnji rad na trajnom uvrštenju ove utrke kao prepoznatljivog sportsko-rekreativnog i turističkog događanja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u europske kalendare biciklističkih događanja, a time i dodatno doprinosi prepoznatljivosti Grada Zagreba kao grada sporta.

Hoće li “Roller Coaster” ostati u terminu krajem kolovoza kao odlična prilika za novu sportsko-rekreativnu aktivnost nakon godišnjih odmora ili pozivnica za početak nove biciklističke sezone ako terminski bude u proljeće sljedeće godine – to ćemo tek doznati. Grad Zagreb i Zagrebačka županija svakako zaslužuju ovakvu cestovnu biciklističku utrku, radi svoje bogate biciklističke povijesti, dinamične sadašnjosti i perspektivne budućnosti te održivog razvoja biciklizma u metrpoli i njezinoj zelenoj okolici.

Priopćenje IO BK Dinamo, Zagreb

Objava Krenuo prvi biciklistički “vlak” – “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić – atraktivna utrka kakvu Zagreb zaslužuje! pojavila se prvi puta na V'Gradu.