Prijava

Vaša prijava

Potpisan sporazum između Grada i HŽ-a: Uskoro osam novih linija i povezivanje svih naselja sa željezničkim kolodvorom

['agrad velika gorica', 'hž', 'krešimir ačkar', 'potpisivanje sporazum', 'vlak', 'željeznički kolodvor']

Jutros je potpisan sporazum za razvoj integriranog prijevoza putnika na području Grada Velike Gorice kojeg su potpisali gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar te predsjednik Uprave HŽ-a putničkog prijevoza Željko Ukić.

-Prvenstveno želim se zahvaliti gospodinu Ukiću i suradnicima na ovome sporazumu koji je plod jednih višemjesečnih priprema, analize, rada i svega onoga što smo kao Grad Velika Gorica najavili da ćemo u skoroj budućnosti i ostvariti, poručio je Ačkar.

Početkom proljeća uređen je pristup željezničkom kolodvoru u Velikoj Gorici, podsjetio je gradonačelnik, a potom je osigurana i javna rasvjeta te veći broj parkirnih mjesta s ciljem bolje povezanosti autobusnog kolodvora i sva okolna naselja i mjesta sa željezničkim kolodvorom.

Ovaj sporazum najava je potpune reorganizacije gradskog lokalnog prijevoza te će se gotovo sve autobusne linije usmjeriti i povezati lokalna i okolna mjesta i naselja sa željezničkim kolodvorom.

-Tako da će u svakom mjestu naše Velike Gorice sugrađani imati mogućnosti doći javnim prijevozom do javnog kolodvora. To je otvorilo jednu drugu problematiku koju aktivno rješavamo, a to je uvođenje dodatnih osam linija, dodaje Ačkar.

Time bi ukupno na području grada bilo 38 autobusnih linija, a neke od njih bi bile i brze linije. Jedan dio njih povezivao bi i dijelove Sisačko-moslavačke županije s Velikom Goricom, dok bi drugi dio linija ostao dosadašnji, već poznati tras, koji povezuje Zagreb i Veliku Goricu.

Uprava HŽ-a iskazala je želju za pomoći i povećanjem kapaciteta ukoliko će unatoč planiranom povećanju kapaciteta linija i dalje nastajati gužve i zastoji, a najavljena je i nabava novih dodatnih vlakova koji su u iščekivanju.

Prvi korak u unapređenju integriranog prijevoza putnika je upravo potpisivanje ovog sporazuma, a do kraja godine, također u svrhu poboljšanja prijevoza i povezanosti, planirana je nabavka 33 nova električna elektromotorna vlaka.

-To su moderni vlakovi koji će povezivati ovo područje, odnosno Zagreb i Veliku Goricu, kazao je predsjednik Uprave HŽ-a Željko Ukić dodajući kako su već zaprimili tri nova vlaka.

Potvrdio je ideju od sveukupnom broju 38 linija koje će povezivati Zagreb i Veliku Goricu, a dodao je i kako će se ovisno o potrebi taj broj, po uzoru na druge gradova u Zagrebačkoj županiji, može i proširivati.

Osim brojnih pozitivnih strana koje ima željeznički prijevoz, Ukić je naveo cijene karata koje su iznimno povoljne, te ekološki prihvatljiv karakter prijevoza.

 

Objava Potpisan sporazum između Grada i HŽ-a: Uskoro osam novih linija i povezivanje svih naselja sa željezničkim kolodvorom pojavila se prvi puta na V'Gradu.