Prijava

Vaša prijava

VIDEO Obilježeno 30 godina od osnutka slavne 153. brigade

['153. brigada', 'domovinski rat', 'hrvatska vojska', 'hrvatski branitelji', 'Velika Buna']

U Velikoj Buni obilježena je 30. godišnjica osnutka 153. brigade Hrvatske vojske. Naime, prije 30 godina oformljena je brigada koja je svojim ratnim putem dala velik doprinos slobodnoj Hrvatskoj i taj cilj platila životima 72 svoja najhrabrija sina.

Obilježavanje je započelo kod spomen obilježja Golubica u Velikoj Gorici, a nastavljeno u Vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni.

Središnji program obilježavanja održan je u Spomen domu u Velikoj Buni.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a Ivan Zagorac istaknuo je da se na obilježavanju prisjećaju slavnih dana s početka 1990-ih:

“Kad smo krenuli s ovog područja, zaustavili smo prodor neprijatelja na rijeci Kupi i zaustavili prodor prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Zadaća je naša da čuvamo i širimo istinu o Domovinskom ratu i na naše poginule branitelje. Polako odlazimo, sve nas je manje, ali čuvamo dostaojanstvo naših poginulih branitelja.”

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko.

Kao izaslanik premijera, obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je podsjetio kako su impresivne brojke vezane za ratni put te brigade te napomenuo kako su, nažalost, 72 pripadnika poginula.

“Prisjetili smo se s ponosom događanja na tom ratnom putu i to s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata, čuvanja i širenja povijesne istine o ratnom putu, svih vjerodostojnih svjedočenja i čuvanja uspomene na 72 poginula pripadnika brigade.”

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja pohvalio je odličnu suradnju koju Udruga ima s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

“Mi smo sudjelovali u dobrom djelu projekata koje je Udruga koja postoji već 21 godinu pokrenula i moram sa zadovoljstvom izjaviti da je to odlična udruga s kojom rado surađujemo. Mi aktivno potpomažemo upravo obilježavanje ovakvih obljetnica, financijski, logistički i na bilo koji drugi način. Naša osnovna zadaća jest pomagati očuvanju sjećanja na Domovinski rat, a to sjećanje najbolje će se očuvati na način da svake godine, a pogotovo na ovako okrugle obljetnice obilježavamo uspomenu na Domovinski rat i osnivanje brigada kao što je 153. brigada.”

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

“Upravo naši branitelji najzaslužniji su što danas imamo samostalnu, slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Posebno se na današnji dan prisjećamo 121 poginulog Velikogoričanina koji je dao najvrijednije za svoju domovinu: svoj život. Zagrebačka županija ima izuzetno kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama na području županije, kroz Odbor za branitelje nastojimo zajedničkim snagama realizirati što više projekata i programa koji se tiču braniteljske populacije.”

Gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar naglasio je kako su Spomen parkom željeli ostaviti neizbrisiv trag na hrvatske branitelje.

“Danas, 30 godina nakon, potpisujemo sporazum na koji smo iznimno ponosni i kojim ćemo kao Grad Velika Gorica ovaj Memorijalni centar i park prepustiti na upravljanje Udruzi pripadnika 153. brigade za svu žrtvu i sve što su činili za vrijeme rata, ali nastavili su i sa svojom aktivnošću, volonterstvom i humanitarnim radom nakon rata i uistinu su primjer kako branitelji mogu biti heroji i u miru. Spomen-park ostaje na trajno sjećanje našim sugrađanima na 153. brigadu HV-a, na te hrabre ljude od kojih je više od 70 poginulo. Ostaje našoj djeci predškolske i školske dobi koja dolaze ovdje na izlet, da mogu vidjeti i naučiti, da se nikada ne zaborave oni teški trenuci zbog kojih moramo biti zahvalni da bismo danas mogli više cijeniti mir i uživati u nenefitima tog mira i prekrasne Domovine Hrvatske.”

I kad nas više ne bude ovdje, 153. brigada i sjećanje na herojska djela koja su učinili, na oslobođenje, na čuvanje naše Domovine, ostat će zauvijek, zaključio je Ačkar.

Objava VIDEO Obilježeno 30 godina od osnutka slavne 153. brigade pojavila se prvi puta na V'Gradu.