Prijava

Vaša prijava

Besplatna strip radionica i predavanje o Dragutinu Trumbetašu

['galerija', 'Galženica', 'predavanje', 'radionica', 'strip']

Kao popratni program izložbe ”Dragutin Trumbetaš: kroničar marginaliziranih glasova”, u Galeriji Galženica održat će se predavanje o životu i stvaralaštvu ovog istaknutog umjetnika iz Velike Mlake, kao i besplatna radionica izrade stripa koja će rezultirati fanzinom koji će okupiti najbolje stripove s radionice.

 

PETAK, 8.10.

PREDAVANJE TEE GUDEK ŠNAJDAR ”DRAGUTIN TRUMBETAŠ – GASTARBAJTER I UMJETNIK”

19:00 / Galerija Galženica

Dragutin Trumbetaš bio je grafičar, likovni umjetnik, ilustrator i književnik. Rođen je 1937. u Velikoj Mlaki, a preminuo je 2018. u Velikoj Gorici. Godine 1966. odlazi u Frankfurt na Majni, gdje kao i mnogi tadašnji gastarbajteri svoju inozemnu karijeru započinje na vrlo težak način. Radi na poslovima pakiranja, u peglaoni te kasnije dobiva posao ručnog slagara u Frankfurter Rundschauu. Istovremeno se sve više bavi crtanjem. Budući da je svakodnevno bio okružen imigrantima različitih životnih priča, ova tema zaokuplja ga i u njegovom likovnom stvaralaštvu. Osmišljava antijunaka Tončeka koji postaje protagonist mnogih njegovih crteža. Prati ga u raznim situacijama koje mu se događaju u njegovu unajmljenom stanu, na ulicama stranoga grada, pa sve do gradilišta. Tončekove dogodovštine često su humoristične, no kroz ciklus Gastarbeiter bavi se i ozbiljnijim temama teškog života stranih radnika u Njemačkoj.

Osim toga, u svome stvaralaštvu radi i na ciklusima posvećenima Romima, krapinskom pračovjeku, A. G. Matošu te „Baladama Petrice Kerempuha“. Jedan od najvećih umjetničkih uzora bio mu je nizozemski slikar Vincent van Gogh. Izrađuje zbirku od preko stotinu crteža i pisama koje je tijekom petnaest godina pisao te ”slao” Van Goghu.

Po završetku predavanja, kako bi se još bolje upoznali sa stvaralaštvom ovog umjetnika, održat će se i kratka likovna radionica na kojoj će se polaznici okušati u izradi crteža i karikature, nadahnutih radom Dragutina Trumbetaša.

 

SUBOTA, 9.10.

STRIP RADIONICA ”MIGRACIJE – HOMMAGE DRAGUTINU TRUMBETAŠU”

10:00 – 14:00 / Galerija Galženica

Voditeljica radionice: Irena Jukić Pranjić, strip umjetnica i profesorica izbornog predmeta Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

Crtačka/strip radionica na temu gastarbajtera u smislu reinterpretacije naslijeđa Dragutina Trumbetaša koji je i sam bio veliki obožavatelj stripa, a jedan od najdražih uzora bio mu je ilustrator i crtač stripova Andrija Maurović. Polaznici će se okušati u izradi vlastitog stripa na temu gastarbajtera te će osmisliti lik vlastitog antijunaka, kao što je Trumbetaš osmislio lik antijunaka Tončeka, nositelja naracije njegovih grafičkih mapa.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a preporučena dobna skupina je +18 godina, iako se mogu prijaviti i mlađi sudionici.

Prijave za strip radionicu do petka, 8.10.2021., u 12 sati, na e-mail: galerija.galzenica@pouvg.hr  

Broj polaznika: 15 sudionika

Po završetku radionice, zainteresirani polaznici će imati mogućnost nastaviti raditi na dovršetku stripa uz online mentorsku podršku voditeljice radionice Irene Jukić Pranjić, a najbolji stripovi bit će objavljeni u online fanzinu.

O voditeljici radionice: Irena Jukić Pranjić rođena je 1973. godine u Bjelovaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stripove objavljuje od 1997. godine. Autorica je strip-albuma Protuotrov Emisija emocija (2×2, 2015.). Autorica je i glavna urednica antologije Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). Urednica je i redateljica dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj (HRT3 2014/15 – 30 epizoda, te 2016/17 – 20 epizoda). Ilustrirala je brojne slikovnice, udžbenička izdanja te dječje časopise. Za strip i ilustraciju višestruko je nagrađivana.

Objava Besplatna strip radionica i predavanje o Dragutinu Trumbetašu pojavila se prvi puta na V'Gradu.