Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica najbolji veliki grad u demografiji, obrazovanju, mladima i socijalnoj politici

['mladi', 'najbolji grad', 'obrazovanje', 'pobjeda', 'prizanje']

Ovogodišnji izbor najboljih velikih gradova za obrazovanje i demografiju Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos donio je reprizu lanjskog kada je u pitanju lista kandidata gradova koji su ušli u najuži izbor za nagradu. Naime, osim Šibenika, koji je branio naslov pobjednika u ovoj kategoriji iz 2019., u najuži izbor ušli su Pazin, Čakovec, Velika Gorica i Bjelovar koji su i lani izborili završnicu izbora.

Foto: Facebook Krešimir Ačkar

Uži izbor velikih gradova kandidata za nagradu namijenjenu pobjedniku u kategoriji obrazovanje i mladi izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i partnera napravljen je na temelju izračunatog njihovog udjela u skupnome indeksu. U izračunu su korišteni pokazatelji, među ostalim, izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnog izdvajanja za stipendije i školarine te porodiljnih naknada za novorođene koja se, primjerice, računa tako da je podijeljen prosječni iznos izdvajanja za porodiljine naknade i opremu za novorođenčad sa prosječnim brojem rođene djece u zadnje tri godine. U svakom slučaju, rangiranje gradova po promatranim pokazateljima dalo je pripadajuće ljestvice u vrhu kojih su plasirani spomenuti gradovi kandidati.

Foto: Facebook Krešimir Ačkar

Velika Gorica po prvi put je trijumfirala u izboru za najbolji veliki grad u obrazovanju s ostvarenom porodiljnom naknadom za novoređene od 3.283 kune te jednim od najboljih omjera nastavnog osoblja i učenika, odnosno djece u vrtićima. U velikogoričkim vrtićima osiguran je odgajatelj na petero djece. S proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 46 posto, Velika Gorica je među deset najbolje rangiranih velikih gradova prema tom pokazatelju.

Foto: Facebook Krešimir Ačkar

Priznanje je primio gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je izjavio da je iznimno ponosan na svoj grad, na Veliku Goricu.

Objava Velika Gorica najbolji veliki grad u demografiji, obrazovanju, mladima i socijalnoj politici pojavila se prvi puta na V'Gradu.