Prijava

Vaša prijava

Oporba nezadovoljna obimom Dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća

['dnevni red', 'gradsko vijeće', 'obim', 'oporba', 'prijedlozi', 'točke']

Sve oporbene stranke u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice održale su u petak, 22. listopada konferenciju za novinare na kojoj su predstavnici stranaka SDP, MOST i GLAS govorili o sljedećoj sjednici.

Ivo Jelušić izrazio je nezadovoljstvo velikim brojem točaka dnevnog reda i obimnim materijalom koji vijećnici trebaju proučiti pripremajući se za sjednicu. Istaknuo je i kako je oporba prikupila dovoljan broj potpisa za izvanrednu sjednicu te uputila takav zahtjev, no kasnije su na dogovoru svih stranaka zastupljenih u Gradskome vijeću ipak prihvatili da se točke za izvanrednu sjednicu priključe redovnoj sjednici.

“Na sjednici predsjedništva tražili smo svi kao predstavnici oporbe da se sjednica održi ili u dva dana ili da se sazovu dvije sjednice kako bi se sve točke mogle kvalitetno raspraviti i donijeti odluke, a ne da se 30 točala ubrza i odradi u jedan dan. Predsjednik Gradskog vijeća nažalost tu odluku nije mogao donijeti sam bez konzultacija s gradonačelnikom. Mi smo predložili da pozove gradonačelnika na sjednicu Predsjedništva i obavi konzultacije s njim pa da se nakon toga nađemo i donesemo odluku o dvije sjednice. To se nije dogodilo, nego je nakon toga predsjednik Gradskog vijeća bez da je sazvao sjednicu Predstavništva, što je protivno poslovniku, sazvao sjednicu Gradskog vijeća, bez da je to dogovoreno na sjednici Predsjedništva, što je obveza po Poslovniku. To je grubo kršenje Poslovnika.”

Ivan Bekavac istaknuo je da će se sjednica Gradskog vijeća održati protivno Poslovniku, Statutu i Zakonu te da je predsjednik Gradskog vijeća mimo volje i znanja članova predsjedništva donio odluku o datumu održavanja sjednice što je, kako kaže, također protivno Poslovniku.

“Mi smo tražili da se u prijedlog Dnevnog reda uvrste svakako one točke koje smatramo važnima za razvoj i boljitak našeg grada. Međutim, te točke kao takve nisu uvrštene u prijedlog Dnevnog reda nego neke varijante koje je predložio predsjednik Gradskog vijeća što je također protivno Poslovniku i Zakonu. Nadalje, 30 točaka dnevnog reda potpuno je neprimjereno obzirom na značaj većine točaka Dnevnog reda koje su prevažne i na koje su naši sugrađani predugo čekali da bi se to na brzinu i bez kvalitetne rasprave donijele. Stava smo da će to u konačnici štetiti svima nama.”

Vijećnici su istaknuli nezadovoljstvo načinom tretiranja oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću te da su njihovi prijedlozi uporno odbijani.

Objava Oporba nezadovoljna obimom Dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća pojavila se prvi puta na V'Gradu.