Prijava

Vaša prijava

Počinje zimsko računanje vremena, obvezna dnevna svjetla i zimska oprema

['pomicanje sata', 'zimsko vrijeme']

U noći na nedjelju, 31. listopada u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena, od 1. studenoga obvezna je vožnja s upaljenim svjetlima, a od 15. studenoga zimska oprema na vozilima.

Ljetno računanje vremena u 2021. godini završava 31. listopada u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet – vlakovi će biti zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do sedam sati.

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.

Vozači mopeda i skutera dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna, a slična pravila vrijede i bicikliste.

Biciklisti također moraju voditi računa o svjetlima na biciklu pa tako od prvog smaknuća sve do svanuća moraju imati svjetla, a to vrijedi i za uvijete kada je na prometnicama smanjena vidljivost.

Biciklistima, koji se ne pridržavaju ovih pravila, bit će propisana kazna od 500 kuna.

 

Objava Počinje zimsko računanje vremena, obvezna dnevna svjetla i zimska oprema pojavila se prvi puta na V'Gradu.