Prijava

Vaša prijava

Gradskog društvo Crvenog križa vas poziva na još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

['Crveni križ', 'dobrovoljno darivanje krvvi']

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom prosinca provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija.

U Velikoj Gorici akcija dobrovoljnog darivanja krvi provodit će se, po običaju, u prostoru Gradskog društva Crvenog križa, Cvjetno naselje 16, u srijedu, 1. prosinca, s početkom u 13:00 pa sve do 18:50 sati.

Na stranici Zagrebačke županije objavljeni su kriteriji kojih se svi darivatelji krvi moraju pridržavati:

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)

Na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije.
Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 virusom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv.
Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.
KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19
Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):

odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)
Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac): odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene: odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.

Objava Gradskog društvo Crvenog križa vas poziva na još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pojavila se prvi puta na V'Gradu.