Prijava

Vaša prijava

Iz SDP-a Velika Gorica postavili pitanje “Vrijede li hrvatski zakoni i propisi u Velikoj Gorici?”

['gradsko vijeće', 'konferencija', 'sdp vleika gorica', 'Uprava']

Članovi SDP-a Velika Gorica jučer su održali pressicu na kojoj su postavili pitanje “Vrijede li hrvatski zakoni i propisi u Velikoj Gorici?”, referirajući se pritom na dosadašnje donošenje odluka na Gradskom vijeću.

Povod konferenciji na kojoj su glavnu riječ imali Ivo Jelušić i Ozren Robić bile su dvije odluke koje su, kako navode, po hitnoj proceduri uvrštene na dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća održane 30. studenog.

Riječ je o odlukama koje se tiču lokalnih poreza i izmjena mjera za pomoć gospodarstvenim subjektima jer se, kako pojašnjavaju iz SDP-a, odlukom o lokalnim porezima ukida se porez na potrošnju ugostiteljima u 2022. godini.

Iz SDP-a su poručili kako u konačnici nisu protiv ukidanja poreza na potrošnju, a tako ni protiv mjera pomoći za ugostitelje, ali su protiv načina na koji radi gradska uprava koja dovodi do toga da se odluke donose na nezakonit način u čemu te u kojima, kako su već nekoliko puta i na samoj sjednici naveli, ne žele sudjelovati.

Također, članovi SDP-a ukazali su na nezadovoljstvo odnosom između Grada i Porezne uprave za koje navode da su u neupitnoj korespondenciji, a tvrde i kako je od strane Porezne kroz godinu zatraženo čak nekoliko puta zatraženo da se pristupi izmjenama odluke o ukidanju lokalnih poreza iz ožujka 2021.

-Na zadnjoj sjednici, predstavljeno je kao da su te odluke od jučer i da se mora ići po hitnoj proceduri s njima na Vijeće, a stvar je stara od proljeća. Na taj način gradonačelnik je doveo u poziciju Gradsko vijeće da nesvjesno vjeruje gradonačelniku, krši zakon i donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom, govori Jelušić

SDP-ov član Ivo Jelušić se pritom osvrnuo i na odluku koja je donesena u ožujku tijekom ove godine, što je bilo van zakonskog roka, te koja je poslužila kao prikupljanje političkih bodova, no za nju je, kako navodi Jelušić, Ministarstvo također slalo naloge o potrebnim izmjenama.

-Gradsko vijeće nezakonito je donijelo odluku, a u poreznom nadzoru donesene odluke Ministarstvo financija preko Porezne uprave kaže da ta odluka nije u skladu sa zakonom i pravilnikom i traži da se ona u roku od 15 dana izmijeni, i podcrtava da nema pravne osnove za odluku. Grad se žali i kaže da je ta odluka u skladu sa zakonom jer je raspušteno Gradsko vijeće jer su bili raspisani izbori, pojašnjava Ivo Jelušić.

Na to se nadodao i Ozren Robić navodeći prošli saziv Gradskog vijeća na kojem je SDP uputio prijedlog o mjerama za poduzetnike i ugostitelje pogođene covid krizom. Kaže kako je SDP već tada predlagao ukidanje poreza na potrošnju, na što im se tada nije odgovorilo, a potom je na isti taj pothvat išak išlo, no tek u ožujku 2021. godine.

Cijelu konferenciju kao i sva pitanja koja su postavili članovi SDP-a možete pogledati i putem njihova streama:

 

Objava Iz SDP-a Velika Gorica postavili pitanje “Vrijede li hrvatski zakoni i propisi u Velikoj Gorici?” pojavila se prvi puta na V'Gradu.