Prijava

Vaša prijava

AČKAR Velika Gorica je danas izgrađeniji, moderniji i bogatiji grad nego što je to bila prije godinu dana

['akademija', 'dan grada', 'gradsko vijeće', 'svečana sjednica', 'sveta lucija', 'životno djelo']

Dan grada Velike Gorice obilježava se 13. prosinca, na dan sv. Lucije, zaštitnice Turopolja.
Ovogodišnje obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na platou kod Gradskog groblja.

Nastavljeno je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, kojoj su nazočili ministri Davor Božinović, i Josip Aladrović, ministrica Nataša Tramišak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković, saborski zastupnici Mato Čičak, Marin Piletić, Krunoslav Katičić i Tomislav Okroša, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te brojni drugi visoki gosti.

 

 

Nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić te izrazio zadovoljstvo da Dan grada i blagdane dočekujemo u ipak nešto opuštenijem tonu nego lani:

“Sve nas te nepovoljne životne okolnosti s kojima smo aktualno suočeni tjeraju na promjenu naših osobnih životnih načela i stavova, na promjenu zacrtanih ciljeva i želja. Još od vremena Domovinskog rata nije nam kao zajednici bilo potrebno takvo jedinstvo i zajedništvo kao danas, jer kao što znamo oni su osnovni preduvjet što bržeg i bezbolnijeg izlaska iz krize. Prije desetak dana Gradsko vijeće usvojilo je gradski proračun u visini 600 milijuna kuna upravo kako bismo zadovoljili, odnosno odgovorili na sve potrebe naših sugrađana u narednoj 2022. godini.”

Gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar s neskrivenim ponosom i ljubavlju prema svom gradu istaknuo je kako je danas Gorica zaista velika:

“Kako je danas izgrađeniji, moderniji i bogatiji grad nego što je to bila prije godinu dana. Rezultat je to zajedničkog rada u godini bremenitoj problemima. Kao I cijeli svijet, još se uvijek borimo s pandemijom virusa COVID 19. Ograničeni smo u mnogim segmentima svakodnevnog života pojedinca, ali i cijele zajednice. Ali i tom smo problemu pristupili odgovorno i racionalno. Našim gospodarstvenicima smo priuštili mjere i oslobodili ih plaćanja poreza na potrošnju. Također smo im dali izravne pomoći koje su im uvelike omogućile da uz državnu potporu i gradska vlast bude dio njihovog opstanka u tim teškim vremenima. Nismo stali ni sada, već smo određen broj mjera donijeli u proračunu kojega smo prije nekoliko dana donijeli za 2022.”

Proteklih godinu dana iznimno puno vremena i energije uloženo je na otklanjanje posljedica potresa. Samo na području Velike Gorice zabilježene su štete veće od 100 milijuna kuna, podsjetio je gradonačelnik. Dodao je da su adekvatno zbrinute pogođene obitelji te istaknuo neke od najznačajnijih projekata poput škole u Dubrancu i starog grada Lukavca, dok se grad nalazi i pred početkom realizacije obnove gradskih objekata.

“Prepoznati smo ne samo kao ugodno mjesto za život, nego kao i znatno gospodarsko središte na području naše države. U ostvarivanju naše vizije razvoja Velike Gorice građani imaju itekako značajno mjesto. U politici kao i u životu općenito, važno je dobro slušati. Važno je i razumjeti što vam govore, posebno što vam govore stanovnici vašeg grada. Time se vodim i moja vizija razvoja Velike Gorice temeljena je na mišljenju i potrebama svih stanovnika. Kontinuirano ulaganje u komunalnu, posebno u komunalnu infrastrukturu naša je prioritetna zadaća, baš kao što nam je zadaća i omogućiti dolazak i poslovnu aktivnost svim dobrohotnim potencijalnim investitorima, jer samo razvijeno gospodarstvo i nova radna mjesta mogu omogućiti gradnju novih vrtića i škola, bogatiji društveni život za svakog pojedinca, bolji javni prijevoz i još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, omogućiti normalan rad svih naših udruga…”

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitao je svim građankama i građanima Dan grada:

“Iskrene čestitke i novoizabranom vodstvu na čelu s gradonačelnikom. Još malo će biti vjerojatno i cjelovečernji film o tome što se čini, što se radi u Velikoj Gorici. Jasno, bez dobrog vodstva, onih koji znaju što ljudi trebaju, koji žele da taj grad bude iz godine u godinu sve kvaliteniji, sve bolji, sve bliži građanima, a to je kroz sve ovo što je učinjeno do sada i što je planirano u proračunu sigurno na vidiku i sigurno će se to ostvariti.”

Na kraju svečane akademije, gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić dodijelili su nagrade Grada zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Povelju za životno djelo dobio je Stjepan Šipušić Kazo, koji je ostavio višedesetljetni neizmjeran doprinos obrazovnom, društvenom i kulturnom unaprjeđenju zajednice:

“Prvo, oprostite na ovoj sporosti, a drugo, na ovoj uzbuđenosti. Nije to svaki dan. Kažu da je to samo jednom u životu. Dopala me je zaista posebna čast da se u ime svih dobitnika priznanja zahvalim vijećnicima Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom, a onda i Povjerenstvu na čelu s gradonačelnikom na izbor kandidata na temelju prijedloga. Hvala vam!”

Nagrade su dobili i Igor Paro, Tomislav Odžić, DVD Turopolje, Mate Ćorić, Nedjeljko Savić, Slava Noršić, Stipo Duvnjak, Ivan Čengić,  Snježana i Stjepan Dijanežević, Mirjana Hrženjak, Turopoljske mažoretkinje i Udruga VG Legacy.

Objava AČKAR Velika Gorica je danas izgrađeniji, moderniji i bogatiji grad nego što je to bila prije godinu dana pojavila se prvi puta na V'Gradu.