Prijava

Vaša prijava

Šestorka na području Velike Gorice uzgojila više od 35 kilograma konoplje

['droga', 'marihuana', 'USKOK', 'uzgoj']

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1989., 1992.) i četvorice srpskih državljana (1983., 1992., 1990., 1986.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od kraja kolovoza 2021. godine do 8. prosinca 2021. u Velikoj Gorici, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, uzgojem, preradom i preprodajom konoplje koja se nalazi na Popisu droga i biljaka iz kojih se može dobiti droga, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i jednu zasad nepoznatu osobu.

Radi realizacije navedenog dogovora, I. okr. je nabavio i financirao nabavu sjemenja konoplje i opreme potrebne za njezin uzgoj. Nadalje je zadužio II. okr. da osigura prostor potreban za umjetni uzgoj i daljnju preradu konoplje, dok je zasad nepoznatu osobu zadužio za postavljanje i opremanje improviziranog laboratorija za umjetni uzgoj bilja u prostoru kojeg je, sukladno prethodnom dogovoru, osigurao II. okrivljeni. Osim njih je za pronalazak osoba za branje, sušenje i prerađivanje sazrelih stabljika konoplje I. okr. angažirao III. i VI. okr., te njihovim posredstvom i IV. te V. okrivljenika. Prilikom pretrage prostora s improviziranim laboratorijem, 8. prosinca 2021. pronađeno je 2.295 stabljika konoplje te još 4.200 grama konoplje, sveukupno u količini od 35,48 kilograma. Također su pronađeni uređaji za osvjetljavanje te za protok i ventilaciju zraka.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

 

Objava Šestorka na području Velike Gorice uzgojila više od 35 kilograma konoplje pojavila se prvi puta na V'Gradu.