Prijava

Vaša prijava

DJECA DJECI Turopoljske priče iz luga

['djeca', 'lug', 'predstava', 'turopoljske priče', 'vrtić']

Dramsko-scenska skupina DV Ciciban Velika Gorica prikazala je predstavu Turopoljske priče iz luga svojim prijateljima.

Svake godina  radi se osvrt na pedagošku godinu dramsko-scenska skupina prikazuju predstavu koja je ujedno oproštaj od prijatelja koji odlaze u školu.

Svako dijete prolazi proces vlastitog rasta i razvoja, a predstava je samo završni prikaz cjelokupnog rada. U predstavi su implementirane aktivnosti, igre, izričaji koji su se gradili tijekom pedagoške godine.

Ovo nije predstava radi predstave već radi dobrobiti djeteta te njegovog razvoja. Priredbom prikazuju  što su naučili te kako se izraziti osjećajem, riječju, pokretom, ponajviše maštom. Dijete je socijalni subjekt  koji participira, sukonstruira  ono sudjeluje u procesu vlastitog rasta i razvoja. Djetinjstvo  – boravak u vrtiću nije pripremna faza za „nešto „ poslije , budući život – VEĆ život koji se odvija sada i ovdje.

Djetinjstvo ima svoju vrijednost i kulturu, a DIJETE je osobnost već od rođenja i naša je dužnost ozbiljno ga shvaćati i poštovati.

Velika važnost u izgradnji temelja u procesu rasta i razvoja svakog djeteta je i partnerstvo vrtića s roditeljima i širom zajednicom.

Zajednički cilj odgojno-obrazovne ustanove, odgojitelja, roditelja I šire zajednice je primjereno odgovoriti na individualne i razvojne potrebe djeteta te osigurati potporu djetetovom cjelovitom razvoju.

Za bolju kvalitetu života važna je otvorenost za kontinuirano učenje i spremnost na unapređivanje prakse što su odgojiteljice Gabrijela Špehar, Irena Jelić  i Helena Ribić svakodnevno i istinski poštivale, ulagale u sebe kako bi što kvalitetnije i profesionalnije odgovorile na izazove  s ciljem dobrobiti  djece.

Otvorenost i motiviranost za istraživanje i aktivno promišljanje odgojne prakse konstantno je prisutno u njihovom radu.

Vrijednosti koje propisuje Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj su :

Znanje, identitet, humanizam i tolerancija, odgovornost, autonomija I kreativnost. Sve te vrijednosti kontinuirano se protežu u dramsko-scenskom program.

Glavni cilj je osiguravanje dobrobiti za dijete (osobnu, emocionalnu, tjelesnu, obrazovnu i socijalnu dobrobit).

Spojem svega navedeno postižemo cjelovit razvoj, odgoj i učenje djeteta te razvoj kompetencija i dobivanja „alata” potrebnih za daljnji život, rast i razvoj.

Sudjelujemo u B.E.L.L.A projektu, Društvom naša djeca Sisak i našom dragom kolegicom ujedno predsjednicom društva, gospođom Renatom Fridrih, prof. defektologom-logoped koja je autorica i voditeljica projekta. Naša nekadašnja stručna suradnica koja, iako više ne radi u dv Ciciban, nije raskinula prijateljstvo s nama.

Sudjelovanje u projektu sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ped.god.2021/2022.

Budućnost EfikasnostLogosLutkarstvoAfirmacija (B.E.L.L.A.).

Vjerujte da ni odgojiteljice nisu svjesne koliki su profesionalci jer njihov iskonski pokretač za rad je ljubav prema djeci i dramsko-scenskom programu.

Da bismo mogli poštovati sebe, svoje bližnje, jedni druge – trebamo poštovati zajednicu u kojoj živimo te imati svijest o poštivanju kulturne baštine.

Predstava “Turopoljske priče iz luga”  nastala je iz legende koja se usmenom predajom generacijama prenosi , a pripovijeda o Mogutu koji poput šumskog vilenjaka čuva ljude u svom kraju od nevolja, straha I pomaže kada je najteže.

Vanjski suradnik u skupini s djecom bila je profesionalna lutkarica Ivana Matijević koja je s djecom i kroz njihove priče dala svoj doprinos. Lutkarica Matijević je bila česti gost u skupina te zajedno s djecom izrađivala lutke koje su djeca koristila u predstavi.

Predstavu su pogledali gledali roditelji, bake, djedovi, a u dva navrata i prijatelji iz vrtića.

 

Tekst: Tatjana Karlović Oslaković

Objava DJECA DJECI Turopoljske priče iz luga pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike