Prijava

Vaša prijava

KUD „Dučec” obilježio 100 godina djelovanja

['100 godina', 'dučec', 'kud', 'sveti vid']

U sklopu Dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, ondašnji KUD „Dučec“ je svečanom sjednicom obilježio 100 godina postojanja, odnosno kulturno-umjetničkog amaterizma.

„Ovo nije samo škrinja s folklornim blagom, ovo je već stotinu godina osnova mraclinskog društvenog života, osobna iskaznica našeg mjesta koja se prenosi iz naraštaja u naraštaj, zajedno s poukom o tome kako biti dostojan onog najvrjednijeg iz vlastite povijesti“, rekao je u predsjednik KUD-a Matija Kos.

Društvo danas broji više od 170 aktivnih članova koji su okupljeni u prvu folklornu skupinu, veteransku i vokalnu skupinu, a djeluju i dvije dječje folklorne skupine te tri tamburaške. Osim djelovanja na području kulturnog i folklornog amaterizma, društvo sve više radi na promicanju i očuvanju lokalne tradicije i baštine kroz kulturne manifestacije u Mraclinu.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec koji je istaknuo da je Zagrebačka Županija kroz program javnih potreba u kulturi ove godine izdvojila gotovo četiri milijuna kuna i odobrila četiri programa koja će biti realizirana, a podijelio je i vijest da će se 14. srpnja na svečanoj sjednici skupštine Zagrebačke županije bivši predsjednik KUD-a „Dučec” Vjekoslav Kovačić dobiti županijsko priznanje za rad u kulturi.

Na svečanoj sjednici simbolično je predstavljena i nova zastava društva koju su izradile Karmelićanke Božanskog Srca Isusova te su podijeljene nagrade Lira za istaknuto djelovanje putem sponzorstva i podrške, kao i osobno i obiteljsko djelovanje u KUD-u „Dučec”.

Inače, 2008. godine KUD “Dučec” je dobio nagradu Zagrebačke županije za izniman doprinos ugledu i promociji županije.

 

Izvor: Zagrebačka županija

Objava KUD „Dučec” obilježio 100 godina djelovanja pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike