Prijava

Vaša prijava

Učenici OŠ Kravarsko i Pokupsko posjetili Spomen park 153. br HV

['153. br', 'Kravarsko', 'Pokupsko', 'spomen park', 'Velika Buna']

Kraj školske godine je napokon stigao, učenici, učitelji, profesori, ali i roditelji idu na zasluženi ljetni raspust, ali neke škole su iskoristile zadnjih nekoliko dana za provedbu terenske nastave, a među njima su bile i osnovne škole iz Kravarskog i Pokupskog koje su organizirale obilazak Spomen-parka 153. brigade HV.

Učenici OŠ Kravarsko u posjeti Spomen-parku 153. br HV

Učenici osnovne škole Kravarsko posjetili su Spomen-park početkom lipnja, poslušali predavanje i pogledali film o ratnom putu velikogoričke brigade te obišli izložene eksponate. Iako su bili najmanja školska skupina koja je ove godine posjetila Spomen-park, njihova radoznalost nikako nije bila manja, isto kao ni njihova želja da vide i popnu se na skoro svaki eksponat, ali i da doznaju nešto više o njemu, o čemu se rado govorili pripadnici brigade koji su taj dan bili u Spomen-parku.

Učenici OŠ Pokupsko u posjeti Spomen-parku 153. br HV

I učenici nižih razreda osnovne škole iz Pokupskog su u pratnji svojih učiteljica i učitelja posjetili Spomen-park gdje su ih dočekali i ugostili pripadnici udruge 153. brigade. S obzirom na njihovu dob, djevojčice i dječake najviše je zanimao obilazak eksponata, naravno uz brojna pitanja. Fotografiranje i “selfiji” bili su neizbježni kao što je to sa svakom skupinom, bez obzira na godine. Uz nekoliko riječi u Knjigu dojmova gospođe Jasminke Podlejan, terenska nastava je završila, a učenici su mašući iz autobusa krenuli prema Pokupskom.

Učenici OŠ Pokupsko u posjeti Spomen-parku 153. br HV

Bila je to posljednja posjeta neke škole Spomen-parku, a čini se da je to i najpravedniji završetak organiziranih školskih dolazaka jer ipak se radi o dvije škole koje su sa područja općina Kravarsko i Pokupsko, sa područja gdje je 153. brigada imala svoje prve borbene razmještaje, gdje su bila zapovjedništva i pojedine postrojbe, uključujući i sanitet, logistiku, prateće službe borbene potpore i slično, ali i otkuda su bili pripadnici brigade, zajedno s pripadnicima Narodne zaštite koja je bila aktivna u to vrijeme. Prilično je sigurno da sva ta djeca imaju nekoga u obitelji tko je bio sudionikom Domovinskog rata i tko im je mogao pričati o tim danima ponosa i slave. A to su djeca pokazala i svojim ponašanjem koje je bilo primjerno prema žrtvi stvaranja Domovine nam Hrvatske.

Učenici OŠ Pokupsko u posjeti Spomen-parku 153. br HV

Općenito, organizirane posjete škola vesele pripadnike udruge 153. brigade jer osiguravaju da doprinos 153. brigade ne bude u budućnosti zaboravljen.

Iako organiziranih dolazaka škola u Spomen-park neko vrijeme neće biti, Spomen-park nastavlja svoj rad prema rasporedu kao i do sada, što znači da je otvoren srijedom od 14:00 do 18:00, subotom od 10:00 do 18:00 i nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati, dok se grupni posjeti mogu dogovoriti i izvan ovih termina.

Objava Učenici OŠ Kravarsko i Pokupsko posjetili Spomen park 153. br HV pojavila se prvi puta na V'Gradu.