Prijava

Vaša prijava

Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti “Ovo je kamen temeljac budućnosti strukovnog obrazovanja”

['obrazovanje', 'regionalni centar kompetentnosti', 'sturkovno obrazovanje']

Danas su službeno započeli radovi na jednom od ukupno tri objekta u sklopu više od 113 milijuna kuna vrijednog EU projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0.

Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, poručio je kako mu je iznimno jer će Regionalni centar kompetentnosti biti značajan ne samo za Srednju strukovnu školu Velika Gorica i za strukovni smjer, već će biti od velikog značaja i za grad Veliku Goricu te cijelu Zagrebačku županiju.

RCK organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva.  Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će uspostavljen kod prijavitelja projekta Srednje strukovne škola Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod partnera Srednje strukovne škole u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku kod partnera Srednje škole Dugo Selo.

Sama ideja za izgradnjom regionalnog centra pojavila se još 2018. godine, nakon čega je počela i provedba plana te prikupljanje potrebne dokumentacije.

-Ovdje bi trebalo biti od prilike 1700 do 1800 učenika, što tehničara, tako i trogodišnjih zanimanja, koji će imati izravnu korist i mogućnost edukacije u tim centrima, pojasnio je ravnatelj strukovne škole dodajući da je centar zamišljen kao tri centra izvrsnosti od kojih će jedan biti u Dugom Selu, a drugi, uz ovaj u Velikoj Gorici, biti u Samoboru, kazao je ravnatelj.

Polovicom 2023. godine centar bi trebao biti izgrađen na dvije etaže, a učenici bi mogli krenuti s edukacijom početkom 2024. godine. Glavni cilj ovakvog centra je prvenstveno modernizacija strukovnog obrazovanja.

-Učenici će moći učiti utemeljeno na radu, odnosno praktičnom dijelu. Nastavnici će imati priliku usavršavati se na najnovijoj tehnologiji. Poduzetnici, koji su također bitni, imat će učenike koji će biti daleko pripremljeniji i kompetentniji, a isto tako poduzetnici će moći koristiti resurse centra, pojasnio je ravnatelj.

-Kada pogledamo obrtnička zanimanja, upravo najbolji odgovor na to i potrebu za istima je ovakav centar koji se danas počinje graditi. Grad Velika Gorica oduvijek podupire deficitarna zanimanja i grad je koji je svjestan da bez ovakvog ulaganja i ulaganja u moderne tehnologije neće moći pridobiti ljude da se bave onime što je neophodno, poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradonačelnik Ačkar je iskazao i nadu da će izgradnja ovakvog centra Velikoj Gorici dodati jednu novu razinu kvalitete i kako će velikogorički učenici biti sada još kvalificiraniji i kvalitetniji.

U ime Zagrebačke županije radove je obišao zamjenik župana Damir Tomljenović koji je dodao kako je iznimno sretan ovakvom inicijativom.

-Zagrebačka županija je poznata po svojem velikom ulaganju u školstvu jer se aktivno grade školski objekti i dvorane. Mislim da je ovo danas nešto posebno i usudio bih se reći da je riječ o reformi u obrazovanju jer polažemo kamen temeljac budućnosti strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji, a i šire, poručio je Tomljenović.

Kada je 2019. godine prijavljen ovaj projekt, trebao je biti strukturiran na način da je vrijedan oko 100 milijuna kuna, od čega je 80 milijuna osigurano iz EU fondova, a 20 je osigurala Županija.

-U međuvremenu se situacija promijenila i troškovi su porasli zbog čega se Zagrebačka županija ni trenutka nije dvoumila i dodatno je izdvojila 13 milijuna kuna da bi ovaj projekt mogao opstati, poručio je zamjenik župana Tomljenović.

 

Objava Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti “Ovo je kamen temeljac budućnosti strukovnog obrazovanja” pojavila se prvi puta na V'Gradu.


DRŽAVNA MATURA