Prijava

Vaša prijava

Izložba “Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja” datira u davnu 1960. godinu

['izložba', 'muzej turopolja', 'turistička zajednica grada velike gorice']

U sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici 2022. u srijedu, 28. rujna, u Muzeju Turopolja s početkom u 18 sati otvara se izložba „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja”. Cilj izložbe je prezentirati dio fundusa likovne zbirke Muzeja Turopolja koja se počela oblikovati osnutkom Muzeja 1960. godine.

-Od samih početaka zbirke, kriterij za odabir djela nije isključivo njihova likovna vrijednost nego potreba za očuvanjem i zaštitom radova važnih za kulturu i povijest našega kraja te se nastoje skupljati radovi autora koji su životom i radom vezani uz Turopolje, Pokuplje, Posavinu i Vukomeričke gorice. Tijekom 62 godine muzejskog djelovanja sakupljeno je 475 umjetničkih djela, ponajviše grafika, zatim slijede slike, skulpture, crteži i predmeti primijenjene umjetnosti, poručuju tako iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Turistička zajednica grada Velike Gorice

Novi početak izlaganja umjetničkih djela iz fundusa Muzeja Turopolja odlučili su u najvećem dijelu posvetiti radovima pokojnih umjetnika i umjetnica poput Milke Bedeković, Stjepana i Milana Kičina, Josipa Markuza, Mate Mihinice, Slavka Peršića, Josipa Pukanića, Branka Šenoe, Dragutina Trumbetaša, Dore Vernić Fabijanec i Carla Dragutina Weingärtnera.

Pojam održivosti u baštinskom kontekstu podsjeća nas da su umjetnost i život jedno. Svako djelo u fundusu likovne zbirke priča nam priču o jednom vremenu, prostoru, društvu, ali i pojedincu. Svjedok je našeg identiteta, tradicije i običaja – nekih prošlih vremena koja želimo aktualizirati u sadašnjosti i očuvati za budućnost.

Objava Izložba “Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja” datira u davnu 1960. godinu pojavila se prvi puta na V'Gradu.