Prijava

Vaša prijava

‘Oni su jamac sigurnosti’, danas je Dan policije i blagdan sv. Mihovila

['blagdan sv. mihovila', 'dan policije', 'policija']

Danas obilježavamo Dan policije i blagdan sv. Mihovila, a tim povodom čak 20.227 policijskih službenika i službenica svečano obilježava svoj dan. Ovogodišnje obilježavanje Dana policije 2022. u znaku je ujedinjenja intervencijskih snaga – specijalne i interventne policije – te u znaku Policijske škole „Josip Jović“ u kojoj se obrazuju mladi policijski naraštaji.

Svečano obilježavanje započinje s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Mirogoj kod Zida boli, na središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. Kako je uobičajeno, najboljima će se dodijeliti zahvalnice, priznanja, godišnje nagrade te medalje za izuzetan pothvat, a ove godine najzaslužnijima iz policijskih redova će se pridružiti najuspješniji polaznici Policijske škole „Josip Jović“, budući da će njih 520 u sklopu programa ujedno i svečano prisegnuti, a sve informacije o obilježavanju možete pogledati na stranicama MUP-a.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je svim policajcima i policajkama te djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Svetog Mihovila, poručivši kako je policijski posao častan poziv.

“Policijski posao je častan poziv koji hrvatski policajci obavljaju predano, profesionalno i požrtvovno i na kojem su svakodnevno izloženi opasnostima”, kazao je Jandroković na početku saborske sjednice.

“Iskreno im zahvaljujem na svemu što rade za sigurnost svih naših građana i naše domovine i neka ih prati sreća i zdravlje u daljnjem radu”, poručio je predsjednik Sabora.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina također su uputili čestitku u povodu Dana policije, poručivši kako sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i policije unutar toga nezaustavljivo se širi.

“Svjedočite da se pitanje sigurnosti, na nacionalnoj i globalnoj razini, pokazuje kao sve važniji i kao sve složeniji izazov, a u njemu ste upravo vi najvažniji čimbenici. Sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i posebice policije unutar toga nezaustavljivo se širi”, navode u čestitki u povodu 29. rujna, Dana hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila i dodaju kako su policajci jamac sigurnosti.

Ističu kako se i u posljednjih godinu dana svijet nastavio suočavati s pojavom negativnih sigurnosnih scenarija, među kojima prednjači otvorena agresija na europskom tlu i posljedične krize koje izaziva te dodaju da se naš sustav i takvom razvoju događaja pravovremeno i efikasno prilagodio.

Objava ‘Oni su jamac sigurnosti’, danas je Dan policije i blagdan sv. Mihovila pojavila se prvi puta na V'Gradu.