Prijava

Vaša prijava

Obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV Velika Gorica

['153. br', 'domovinski rat', 'Velika Gorica']

Početak listopada vrijeme je kada je prije 31 godinu formirana 153. brigada Hrvatske vojske Velika Gorica, a taj značajni događaj u povijesti žitelja Velike Gorice i ove godine bit će obilježen na dostojan način u organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica na čelu sa predsjednikom Ivanom Zagorcem. Kroz 153. brigadu tijekom Domovinskog rata prošlo je 5818 branitelja od kojih su 452 pripadnika ranjeni, a 72 pripadnika dali su svoje živote u obrani domovine.

Uoči obilježavanja ove značajne godišnjice, porazgovarali smo s predsjednikom Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica, gospodinom Ivanom Zagorcem, koji nam je rekao sve o planiranim aktivnostima za naredne dane:

“Godišnjicu osnivanja brigade obilježit ćemo višednevnim programom u organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade HV, a središnji dio programa obilježit ćemo na sam dan formiranja brigade – 3. listopada i to u Spomen domu i parku u Velikoj Buni.

Dio priprema za obilježavanje već smo napravili i u suradnji i uz financijsku pomoć Grada Velike Gorice uredili smo dio ulaza u spomen-park postavljanjem jarbola sa hrvatskom zastavom, panoa s natpisom te tablom sa sadržajem spomen-parka, što možete vidjeti i na slikama.

Sam program obilježavanja počinje u petak, 30. rujna 2022. godine u 18:30 sati misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike 153. brigade u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

U subotu, 01. listopada položit ćemo vijence i zapaliti svijeće na zapovjednim mjestima brigade u Jankešima i Donjem Hruševcu, te na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom.

Središnji dio obilježavanja održat će se u ponedjeljak, 03. listopada 2022. godine polaganjem vijenaca na spomen obilježju Golubice u Velikoj Gorici u 12:00 sati, da bi se program nastavio polaganjem vijenaca na Spomeniku poginulim pripadnicima brigade u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni u 12:30 sati, nakon čega u 13:00 sati počinje središnji dio obilježavanja osnutka 153. brigade HV Velika Gorica u Spomen-parku 153. brigade HV u Velikoj Buni. Ovdje ćemo između ostalog govoriti o slavnom ratnom putu 153. brigade, a očekujemo i pozdravne riječi uzvanika te za kraj obilazak izložbenog prostora Spomen-parka, da bi se kasnije druženje nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati.

Pozivamo sve članove Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica, sve udruge proizašle iz Domovinskog rata Grada Velike Gorice, pripadnike brigade, roditelje i obitelji poginulih pripadnika da dođu i svojom nazočnošću uveličaju ovaj dan.”

Naravno, ne možemo ne prisjetiti se ratnog puta brigade o kojem nam je Ivan Zagorac s ponosom govorio. Brigada je formirana 03. listopada 1991. godine da bi već sljedećeg dana njeni pripadnici zaposjeli položaje na pokupskom ratištu, uz rijeku Kupu, od Lijevih Štefanki preko Zgurić Brda do Hotnje. Zajedno s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovali su u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni 07. i 08. listopada, nakon čega je brigada ratovala diljem diljem Hrvatske –  na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta, u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. Dana 04. kolovoza 1995. godine krenula je u VRO Oluju gdje je sudjelovala u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Kraj ratnih djelovanja brigada je dočekala čuvajući državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, sve do 14. rujna 1995. godine kada se vratila u Veliku Goricu uz veličanstveno doček.

Foto: Udruga pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica

Objava Obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV Velika Gorica pojavila se prvi puta na V'Gradu.