Prijava

Vaša prijava

Dječje vijeće oči u oči s gradonačelnikom “Iz generacije u generaciju vidim sve veću zrelost”

['dječja sjednica dječjeg gradskog vijeća', 'dječje vijeće', 'dječji dani', 'krešimir ačkar']

U sklopu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna Grada Velike Gorice u brojnim vrtićima, školama i Centrima za djecu održavaju se razne aktualnosti, od kojih se na redu danas našla svečana Dječja sjednica Dječjeg gradskog vijeća. U Dvorani Galženica okupili su se mali vijećnici kako bi održali ozbiljan razgovor s našim gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom o aktualnim temama s područja našeg grada.

Sastanak je započeo izlaganjem dosadašnjih uspjeha i pozitivnih rezultata vijeća koje je prezentirao predsjednika Dječjeg gradskog vijeća Matija Dražetić koji je, valja spomenuti, predsjednik još od 2019. godine.

Matija je kazao kako ovakva vijeća zaista daju rezultate jer su ranije pokretane teme obnove brojnih parkova na području grada do sada i provedene. Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o skate parku, radovima koji se izvode na prometnicama i predstavljaju ugrozu sigurnosti, ali i o obnovi vanjskog dijela Gradskog bazena.

-Jedva čekam vidjeti što će biti za pet ili deset godina, govori nam predsjednik vijeća.

Ujedno je podsjetio kako je Centar za djecu mlade i obitelj uvidio potrebu mladih da se uključe u djelovanje Grada te da na jednostavniji način ukažu na svoje interese i promijene svoj grad na bolje.

-Imamo puno novih vijećnika, a osigurat ćemo to da se svako dijete u gradu može prijaviti i postati članom vijeća. Od najistaknutijih aktivnosti volio bih istaknuti poboljšanje strukture vijeća te smo poboljšali funkcioniranje izbora, govori nam Matija.

S temom “Kako je danas biti dijete” poveli su razgovor u kojem saznajemo kako su današnji mali Velikogoričani sve samo ne mali i zaigrani, štoviše, vrlo su odgovorni i zainteresirani za pojedine goruće svjetske teme. Tako su nedavno raspravljali o siromaštvu, a posebice o siromaštvu djece u Europskoj uniji. europskoj uniji.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar se našalio kako su mu ovakva vijeća mnogo zahtjevnija od onih u kojima je već ‘uhodan’, odnosno na Aktualcu u Hrvatskom saboru.

-Kada djeci nešto kažete, apsolutno morate ispoštovati dogovor i bez obzira na sve okolnosti koje vas zadese u mandatu. Ujedno mi je ovo najdraži tip vijeća, a pred nama preostaje da u što kraćem roku odgovorimo na pitanja djece i odgovorimo na njihove zahtjeve, govori Ačkar.

Dodao je i kako se iz generacije u generaciju sve više vidi sve veća zrelost današnje djece koja jasno izražavaju svoje stavove, ono čime su zadovoljni, a još više ono čime nisu zadovoljni.

Već sutra, u Dvorani Galženica, od 13 do 14 sati nastavlja se dječji program i organizira se tribina ‘Kako je danas biti dijete?’ koju moderira Sanda Puljiz Vidović. Dođite!

 

Objava Dječje vijeće oči u oči s gradonačelnikom “Iz generacije u generaciju vidim sve veću zrelost” pojavila se prvi puta na V'Gradu.