Prijava

Vaša prijava

Mali Buševčani učili o važnosti kruha, a onda uz stručnu pomoć Ivane Belošević zamijesili svoje kruščiće

['buševec', 'dani kruha', 'ivana belošević', 'pš buševec', 'štrukli cipov', 'učenici']

U Područnoj školu Buševec učenici su na poseban način obilježili ovogodišnje Dane kruha jer ih je posjetila vedra stručnjakinja za štrukle i pekarske proizvode, Ivana Belošević koju mnogi poznaju po njezinim Štruklima Cipov.

Ideja o zanimljivom i edukativnom druženju rodila se kod učiteljice Ane Kovačević koja je, zajedno sa svojim kolegicama, odlučila pozvati našu Turopoljku Ivanu jer, ako netko zna dobro zamijesiti kruh, onda je to sigurno ona. Osim što su učenici imali priliku naučiti kako se mijesi kruh, slušali su o važnosti kruha, ali i o vrstama i kvaliteti brašna te kako ono uopće nastaje.

-Klinci su odlično reagirali, a gotovo svi me već poznaju i pod ‘teta štruklica’ ili ‘pekica’, što je moj nadimak još odmalena. Svi su bili jako oduševljeni, a zaključili smo da je kruh osnovna namjernica u prehrani svih nas. Kada sam ih pitala tko voli i redovito jede kruh, svi su digli svoje rukice, govori nam Ivana.

Dakle, važnost kruha je neosporna, zbog čega je ovakvo druženje s učenicima bilo i zabavno i edukativno, a kako nam govori Ivana, otkrila im je i jednu tajnu koju ne smiju zaboraviti kada je tijesto u pitanju.

-Pokazala sam im vrste brašna, od kojih vrsta žitarica možemo dobiti brašno, a učenicima sam pokazala i kako se radi tijesto. Osim toga, otkrila sam im jednu tajnu koju možda ne znaju i mnoge domaćice, a to je kada se kvasac u toploj vodi razmuti, obavezno se mora staviti žličica šećera jer je šećer hrana za kvasac, govori Ivana i dodaje kako su mališani tim otkrićem bili oduševljeni. Isto tako, pojasnila je i važnost soli koja se mora staviti u suhu smjesu, dok u mokru mješavinu ide šećer kako bi poboljšao djelovanje kvaščevih gljivica.

-Radili smo peciva, žemlje, perece, male kruščiće, makovice, pletenice i mnogo toga još. Planirali smo raditi i štrukle, ali djeca su bila toliko nestrpljiva pa u grupi od 40 učenika nismo to uspjeli učiniti. No uz moju pomoć svatko je napravio svoju krušnu kreaciju, a onda smo ih i ispekli, dodaje Ivana koja je poslije njihove pečene kruščiće ukrasila slanom bijelom smjesom koja se koristi za slance.

Nakon što su svoje proizvode pripremili, kapelan iz župe Vukovina je došao i blagosloviti krušne proizvode, a nakon toga imali su kratku priredbu te je svatko izrecitirao i otpjevao svoju pjesmicu.

-Svi smo onda pojeli sve, a učiteljice su bile presretne. Jako mi se dojmilo to što kada sam pitala tko bi htio biti pekar, svi su digli svoje rukice u zrak, zaključuje radosno Ivana Belošević.

 

 

Objava Mali Buševčani učili o važnosti kruha, a onda uz stručnu pomoć Ivane Belošević zamijesili svoje kruščiće pojavila se prvi puta na V'Gradu.