Prijava

Vaša prijava

Goranu Postiću nagrada za najuspješnije obnovljenu turopoljska baština

['baština', 'goran postić', 'nošnja', 'turopolje']

U subotu, 22. listopada 2022. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda po dvanaesti put održana je manifestacija „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“ u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji (Centra za kulturu Travno) u suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana.

Na reviji je predstavljeno 25 rekonstruiranih, novo izrađenih narodnih nošnji iz Hrvatske i iz drugih zemalja, čime je revija imala i međunarodni karakter. Cilj revije je poticanje i nastavljanje tradicije izrade narodnih nošnji. Natjecatelji na ovoj manifestaciji brojni su pojedinci, grupe i udruge koje se bave tradicijskom baštinom i izradom rekonstrukcija narodnih nošnji.

Sama revija je bila natjecateljskoga karaktera, a na reviji su sudjelovali i naši Velikogoričani Goran Postić kao tvorac rekonstrukcije Turopoljske nošnje iz Svete Klare i Ivana Car Postić kao nositeljica te iste nošnje. Nošnja koju je Ivana ponosno nosila pistom u Trnjanima primjer je vrlo svečano opremljene nošnje kakvu su nosile mlade snahe u najsvečanijim prilikama. Dvadesetak dijelova narodne nošnje spretno izrađenih i vrlo skladno odjevenih rezultirali su da je stručni žiri jednoglasno donio odluku kako je upravo ova nošnja pobjednica ovogodišnje revije, odnosno najbolje rekonstruirana narodna nošnja.

 

Objava Goranu Postiću nagrada za najuspješnije obnovljenu turopoljska baština pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Dan otvorenih vrata naše škole