Prijava

Vaša prijava

Hvala im za nesebičnost i humanost! Jubilarnim darivateljima krvi dodijeljena priznanja i zahvale

['Crveni križ', 'darivatelji krvi']

Danas obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a ako tko treba imati svoj dan, to su onda oni. Naši heroji, koji nesebično spašavaju tuđe živote, krv su darivali više od 35 puta, a sinoć im je za to u Pučkom otvorenom učilištu rečeno hvala! Održan je svečani prijem jubilarnih darivatelja krvi, a uz riječi hvale, gradonačelnik je Velikogoričane velikog srca i prigodno nagradio.

Krešimir Ačkar

-Povodom sutrašnjeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi večeras smo u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta dodijelili priznanja našim sugrađanima velikog srca, jubilarnim darivateljima krvi. Veliko hvala svima za humanost, poručuje gradonačelnik Krešimir Ačkar sinoć.

Krešimir Ačkar

Kao simboličan znak zahvale, kao i svake godine gradonačelnik je ugostio dobrovoljne darivatelje koji su se istaknuli po svojoj nesebičnosti i broju darivanja krvi jer su svi oni svoju krv darivali više od 35 puta.

Krešimir Ačkar

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica svake godine organizira više od 40 akcija putem kojih na području Velike Gorice prikupi više od tri tisuće doza krvi.

Kada je u pitanju HCK na razini Hrvatske, on i dalje  osigurava najveći broj potrebnih doza krvi, a od ukupno 150 000 darivatelja krvi 80 posto je muškaraca i 20 posto žena. Lani je u organizaciji HCK-a prikupljeno 152.302 doze krvi, te još 33.403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Zabilježene su 9292 osobe koje su prvi put dale krv.

Krešimir Ačkar

Hrvatski Crveni križ posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva u izgradnji svijesti o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju krvi kao i kontinuiranoj edukaciji zaposlenika i volontera.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.

Navedena načela prva je objavila Liga društava Crvenog križa 1948., a podržala Svjetska zdravstvena organizacija zbog opasnosti širenja bolesti posredstvom krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, usvojile su 1999. dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi, objavljeno je tako na stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom davatelja krvi. Samodostatnost opskrbe zdravstva krvlju i krvnim pripravcima za svaku zemlju je neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Objava Hvala im za nesebičnost i humanost! Jubilarnim darivateljima krvi dodijeljena priznanja i zahvale pojavila se prvi puta na V'Gradu.