Prijava

Vaša prijava

Počinje grijanje, ali što kada su računi previsoki? Ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

['grijanje', 'hep toplinarstvo', 'sezona grijanja']

HEP-Toplinarstvo službeno je jučer priopćilo kako počinje grijanje za skoro 130.000 krajnjih kupaca u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću, a proces isporuke toplinske energije zgradama trajat će iduća tri-četiri dana. Uoči početka grijanja, mnogi strahuju i od sve većih računa, a postavljaju se i pitanja kako uštedjeti, a da nam pritom bude ugodno.

Dok se ušteda kod jednih sugerira tako da ostavite grijanja na laganom tijekom cijelog dana, što navodno može doprinijeti smanjenju cijena računa, prema novim istraživanjima ispostavilo se kako je to ipak samo mit. Naime, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj razini, a energiju ćete trošiti cijeli dan u usporedbi s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebat će vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje. Neke dodatne savjete, koje možda nije loše isprobati, potražili smo na CNET-u, a pročitajte ih u nastavku.

Najoptimalnija temperatura za održavanje tijekom dana

Tijekom dana je najbolje je držati se srednje temperature, odnosno održavati temperaturu od 20 stupnjeva, pokazuju tako podaci američkog ministarstva energetike. Dodatno, za maksimalnu efikasnost, možete i odrediti osam sati dnevno tijekom kojih ćete temperaturu sniziti nekoliko stupnjeva. Kako navodi ministarstvo, na ovaj način možete smanjiti svoje godišnje troškove i do 10 posto. S druge strane, spavanje u nižim temperaturama također nije loše jer se spavanje u hladnijim prostorijama povezuje se s boljim snom, a termostat možete smanjiti i dok ste na poslu tijekom dana.

Ono o čemu također treba voditi računa je gdje postavljate termostat. Pokušajte ga instalirate dalje od vrata ili prozora, kao i dijelova stana izloženih direktnom svjetlu. Postavite ga na unutrašnji zid dijela doma koji često koristite.

Imate li toplinsku pumpu?

Kada je u pitanju “prčkanje” po termostatu, najbolje bi bilo da instalirate pametni termostat ili neki koji vam dopušta da napravite raspored automatskih promjena temperature.

Nažalost, neki takvi termostati ne funkcioniraju u kombinaciji s toplinskim pumpama. Ako imate takav sustav, zatražite od stručnjaka savjet kakav termostat kupiti.

Još nekoliko savjeta koji uključuju uštedu

Ono što se preporuča putem navedenog medija jest da, ukoliko doista muku mučite s visokim računima, da se prebacite na zelenu energiju kao što je solarna. Solarnim panelima sami možete stvarati energiju i tako smanjiti troškove i ovisnost o javnoj mreži. Oni su ekološka alternativa tradicionalnim izvorima energije, a pružaju vam čisti izvor energije tijekom cijele godine (uključujući zimu). Druge savjete o tome kako uštedjeti na grijanju, kao i informacije o tome što je potrebno učiniti prije početka grijanja, možete pogledati i u našem prethodnom članku.

Objava Počinje grijanje, ali što kada su računi previsoki? Ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti? pojavila se prvi puta na V'Gradu.