Prijava

Vaša prijava

Bravo! U Etno naselju Novo Čiče mladi tradiciju oživljavaju kroz radionice veza i tkanja

['etno nasleje novo čiče', 'kud čiče', 'kud čiče novo čiče', 'radionice veza i tkanja']

Posebnosti Turopolja neiscrpan su izvor inspiracije i novih edukativnih radionica putem kojih se tradicija, na najbolji mogući način, prenosi s koljena na koljeno te budi ponos i interes u našim najmlađima. Mladi Čičani, ali i svi drugi zainteresirani polaznici, dobar su primjer kako oživljavati tradiciju jer su u Etno naselju Novo Čiče u tijeku radionice veza i tkanja.

Osim što se odlično druže, upoznaju tradiciju i bude interes za njom, mladi na ovaj način imaju priliku vidjeti koliko je truda potrebno uložiti kako bi nastala jedna narodna nošnja te koliko je vez i tkanje jedinstveno i posebno.

Kako nam govori predsjednik KUD-a ‘Čiče’ Stipo Duvnjak u Etno naselju Novo Čiče provodi se četveromjesečni program međugeneracijskog i vršnjačkog neformalnog obrazovanja za mlade iz područja afirmacije tradicijske baštine Turopolja kroz poduzetništvo i održivi razvoj pod nazivom “Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih“.

-Radionice se provode i u cilju upoznavanja mladih s načinom osnivanja i stvaranja Etno naselja Novo Čiče od strane KUD-a te održivim načinom funkcioniranja etno naselja i obiteljskih etno imanja, a trenutno radionicu pohađa ukupno 15 polaznika, govori nam Stipo Duvnjak dodajući kako vidi da su mladi iznimno zadovoljni ovakvom inicijativom.

U sklopu radionica veza i tkanja mladi iz lokalne zajednice imaju priliku upoznati se s tradicijskim načinom života na području Turopolja, a ujedno će time proširiti postojeće znanje o tradicijskom gospodarstvu i konkretnim zanatima, procesom sjetve i prerade lana te tkanja, upotreba krušne peći, pripremi i prezentaciji tradicijskih turopoljskih jela.

Cijeli program, s ciljem poticanja očuvanja i buđenja ponosa prema svojoj kulturnoj baštini, financira Grad Velika Gorica, a na radionici smo razgovarali s nekoliko polaznika koje su nam otkrile svoje dojmove.

Polaznica Sara Azinović ukratko nam je rekla kako je još početnica, ali kako je tijekom dvije radionice puno toga naučila, i kako joj se čini da će u kratkom roku zavoljeti vez.

Sada ću definitivno još više cijeniti i čuvati narodne nošnje!

Tek sada imam spoznaju koliko je vremena potrebno da se jedna narodna nošnja napravi. Sada ću definitivno još više cijeniti i čuvati narodne nošnje, govori nam Lucija Bošnjak koja je također jedna od polaznica na radionicama.

-Ovo je nešto sasvim novo za mene i posebno je lijep osjećaj kada svojim rukama radite i vidite kako centimetri tkanja nastaju, govori nam Ivana Bošnjak.

 

Objava Bravo! U Etno naselju Novo Čiče mladi tradiciju oživljavaju kroz radionice veza i tkanja pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Završna školska priredba