Prijava

Vaša prijava

Na radionici “Kak je negda bilo” mali Turopoljci plesali i učili kako čuvati kulturnu baštinu

['kak je negda bilo', 'kulturna baština', 'Pokupsko', 'turopolje']

Povodom Mjeseca knjige na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velike Gorice održana je radionica i predavanje na temu “Kak je negda bilo”. Zanimljivu i edukativnu radionicu, koja je apsolutno oduševila male Velikogoričane, održala je učiteljica iz Osnovne škole Pokupsko Jasminka Podlejan koja inače i u školi provodi projekt pod istim nazivom.

Na poziv djelatnika knjižnice sada je predavanje održala i za učenike trećeg razreda Osnovne škole Eugena Kumičića s kojima je bila njihova učiteljica Stanka Čirjak.

-Važnost ovog projekta je očuvanje kulturne baštine jer želim da djeca njeguju kulturu. Tijekom predavanja prikazala sam djeci na koji način naši mali Turopoljci mogu biti čuvari baštine, govori nam učiteljica Jasminka.

Dodala je kako je učenicima približila kulturu te im ujedno rekla da tradiciju mogu čuvati kroz različite crteže, skupljanje zapisa i običaja, ali isto tako skupljanje starih predmeta.

-Kroz prikazivanje starih običaja, od onih božićnih do svevremenskih, približili smo im naše Turopolje. Mogli su slušati i vidjeti kako izgleda pisanje voskom, kako su se nekada izrađivale ružice od krep papira, kako je izgledala priprema određenih tradicionalnih jela, pojašnjava nam učiteljica i dodaje da, u skladu s mogućnostima škola, to sve učenici mogu raditi i u školskim klupama.

-Učenici su bili izuzetno aktivni, a osim toga iznimno zadovoljni, a čak su pokazali interes za ponavljanjem ovakvih događaja, dodaje.

Nakon upoznavanja s turopoljskim govorom, s naglaskom na kajkavsko narječje, učenici su malo čak i zaplesali poznati ples ‘repu’, a koreografiji su se pridružile i djelatnice knjižnice, što zasigurno pokazuje veliko oduševljenje i odličnu atmosferu koja je na radionici vladala.

 

Objava Na radionici “Kak je negda bilo” mali Turopoljci plesali i učili kako čuvati kulturnu baštinu pojavila se prvi puta na V'Gradu.