Prijava

Vaša prijava

Stižu poledica i niske temperature, od sutra na automobilima obvezna zimska oprema

['zimska oprema']

Od sutra je na području cijele Hrvatske na zimskim dionicama javnih cesta obvezna zimska oprema i to sve do 15. travnja iduće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi. Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Prema članku 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijeva se:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Objava Stižu poledica i niske temperature, od sutra na automobilima obvezna zimska oprema pojavila se prvi puta na V'Gradu.