Prijava

Vaša prijava

NK Polet Buševec: Naši klinci naša su budućnost!

['buševec', 'nogomet', 'Polet']

Fokus nogometnih zbivanja u Hrvatskoj polako se sa domaćeg prvenstva ili s Lige prvaka prebacuje na svjetsku razinu i skorašnji početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, prvenstvu na kojem naravno, sudjeluju i naši Vatreni. No, nisu se baš svi okrenuli tom nogometu na najvišoj svjetskoj razini, i dalje ima onih koji te razine nogometa osim na TV neće nigdje drugdje dostići, ali svejedno nogomet im je ljubav, opsesija. A to je velika skupina nogometnih zaljubljenika i entuzijasta, amaterskih nogometnih djelatnika koji nastavljaju svoj posao s djecom, možda budućim Modrićima, Brozovićima… To su treneri koji vode omladinske škole ili samo treneri mladeži, a ima ih u svakom klubu, svakom gradu i/ili selu, taj posao rade s ljubavlju prema nogometu, ali i prema klincima koje treniraju i ujedno sudjeluju u njihovom odgoju.

Prije nekoliko dana, pregledavajući fb stranice nekih klubova, uočili smo da su neki klubovi s velikogoričkog područja sudjelovali na turniru prstića i limača u Zadru pod nazivom “Cataleya Cup”, nakon čeka smo dogovorili posjet NK Poletu iz Buševca, jednom od naših najstarijih klubova, čija su djeca također sudjelovala na tom turniru. Tijekom posjete Zvrniku imali smo prilike razgovarati s predsjednikom Goranom Rožićem, trenerom seniora Josipom Rožićem te trenerom prstića, Igorom Rožićem. Da, bila su “samo” trojica Rožića, rekli su da ih može doći i više, ali ipak nismo išli na dodatne “prezimenjake”.

NK Polet Buševec, Igor, Goran i Josip Rožić (s lijeva). Foto: Z. Sever/V’Gradu

Glavnu riječ vodio je trener prstića, Igor Rožić, a u nastavku možete pročitati o čemu smo razgovarali:

Igor Rožić, voditelj nogometne škole NK Poleta iz Buševca

Rođen sam u Buševcu i nogomet sam igrao u Poletu, jedno vrijeme čak sam igrao i u NK Zagrebu, nakon čega sam se opet vratio u Polet. Nakon možda i prerano završene seniorske karijere, počeo sam se baviti treniranjem klinaca i zajedno sa Mariom Stuparićem i Željko Cvetnićem u ovom trenutku vodim preko 60-ero djece.

Trenutno raspolažemo ekipama prstića, limača i mlađih pionira, a sve je počelo otprilike prije 3 godine kada smo se ozbiljnije okrenuli najmlađim klincima. Za sljedeću godinu u planu je formirati i ekipu starijih pionira.

NK Polet Buševec (2014) s Igorom Rožićem. Izvor: Igor Rožić

Uz djecu iz Buševca, u Poletu još treniraju i djeca iz okolnih sela i naselja, Turopolja, Rakitovca, Pešćenice, Vukojevca, Kravarskog, Ogulinca, a imamo i igrača iz Velike Gorice.

Mišljenja sam da samo ispravnim i poštenim odnosom prema djeci možemo privući više djece u Buševec. Na primjer, sudjelovanja na turnirima izvan mjesta boravka, kao što je bio turnir u Zadru “Cataleya Cup” na kojem smo sudjelovali sa dva godišta, 2013. i 2014. Generaciju 2013. imali smo dobro popunjenu upravo tim godištem, dok je u 2013. godištu bilo dosta mlađih igrača. To je sigurno jedan od načina privlačenja djece u nogomet.

Osim nas, na turniru u Zadru su s našeg područja sudjelovali i igrači HNK Gorice i NK Velike Mlake, a potpora roditelja bila je ogromna i upravo zahvaljujući njihovoj potpori ušli smo u taj projekt. U realizaciji su nam pomogli i sponzori i roditelji, dok je klub osigurao kotizaciju i neka zajednička druženja. Samo takvom simbiozom kluba, roditelja i sponzora možemo privući i zadržati djecu.

NK Polet Buševec (2013) s Mariom Stuparićem. Izvor: I. Rožić

Djeca treniraju tri puta tjedno i utakmicu vikendom. Uz nas tri trenera, osigurali smo i trenera vratara, Filipa Rožića (još jedan Rožić, op. a.) pa i on dva puta tjedno dolazi i radi s vratarima.

Turnir u Zadru svakako je doživljaj i događaj kojeg će djeca pamtiti veći dio svog života, od odvojenog boravka od roditelja, samostalnog odlaska na objedovanja, pa vožnja autobusima prema terenima. A čak ni rezultatima nemamo razloga biti nezadovoljni. Kao i uvijek u životu, možda je moglo biti i bolje, ali s time se ne želim opterećivati.

Cataleya Cup, detalj s turnira. Izvor: I. Rožić

Nakon igranja po skupinama, prstići (2014.) su kao trećeplasirani igrali u srebrnoj skupini i na kraju ostvarili plasman na 13. mjesto, dok je starija ekipa (2013.) u grupnoj fazi bila druga i igrala je u zlatnoj skupini. Odigrali smo 3 utakmice, izgubili sve 3, ali kao što sam već rekao, rezultat nije bitan.

Detalj s tribina tijekom turnira u Zadru. Izvor. I. Rožić

Josip Rožić, dojučerašnji trener mlađih pionira, a trenutno trener seniora, ističe da svi treneri u klubu djeluju zajednički i sigurno je to put koji vodi prema uspjehu. Nakon nekoliko godina “zapostavljanja” rada s mlađim kategorijama, sad smo se podigli i mislim da smo na dobrom putu.

Mlađi pioniri koje vodi Željko Cvetnić, su djeca koja su prošla našu omladinsku školu, sada su u izlaznim godinama. Naravno, uvijek pokušavamo i nekog mlađeg od kategorije u koju pripada s ciljem da jačaju i osjete čvršći pristup nogometu. To im puno pomaže u kasnijem razvoju.

NK Polet Buševec (mlađi pioniri) s trenerom Željkom Cvetnićem. Izvor: I. Rožić

Što se tiče roditelja, moramo se pohvaliti da su odnosi s njima odlični, da su oni prihvatili naš način rada kao i potrebu postojanja škole nogometa u Poletu, pa pozivam i druge roditelje čije dijete bi željelo igrati nogomet da dovedu djecu u Polet gdje će djeca moći se družiti i trenirati, ali i igrati nogomet. Mislim da je ovaj poziv univerzalan i da vrijedi i za ostale klubove, uključite djecu u sportske aktivnosti, u igranje nogometa u klubovima prema vašem afinitetu ili prema lokalnoj pripadnosti i udaljenosti od kuće…

Igor Rožić s najmlađima. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Dok smo mi pričali, najmlađi budući nogometaši Poleta već su se počeli okupljati pa smo morali polako i završiti ovu priču. Uvijek je lijepo vidjeti okupljanje djece na igralištu i boravak na zraku i znati da ih unatoč ne baš sjajnoj demografskoj slici, ipak ima. HNK Gorica i Kurilovec, kao klubovi urbanog područja sigurno problem nedostatka djece ne osjećaju, ali neki klubovi u ruralnom dijelu Velike Gorice, gdje je koncentracija klubova velika, polako se suočavaju s problemom dovoljnog broja djece za pojedine selekcije. No, vjerujemo da kvalitetan rad nogometnih zanesenjaka može popraviti situaciju i nastaviti okupljati, trenirati i odgajati buduće nogometaše, a u tome im treba dati svu moguću pomoć.

Prije nego završimo Poletovu priču o klincima, spomenimo samo da su mlađi pioniri nakon jesenskog dijela prvenstva na drugoj, a prstići i limači na trećoj poziciji u svojim skupina, što je svakako za spomenuti kao dobar rezultat.

I na kraju, Poletu želimo uspješan nastavak rada s djecom i nastavak tradicije igranja nogometa koji se u Buševcu igra još od 1934. godine!

 

Objava NK Polet Buševec: Naši klinci naša su budućnost! pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Dan otvorenih vrata - 26. 4. 2024.