Prijava

Vaša prijava

FOTO Hvale vrijedan doprinos društvu! Dodijeljene Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini

['djeca', 'nagrada za životno djelo', 'svjetski dan promicanja prava djeteta']

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece, jutros se održala svečana sjednica Vijeća za djecu u sklopu koje su dodijeljene Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini. Nagrade je dodijelio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a riječi pohvale djeci je uputio i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Kada bih želio prikazati sve ono što Velika Gorica čini i ulaže u mlade, trebalo bi mi puno više vremena no što imam danas, ali ono što je bitno naglasiti jest da smo postavili prioritete kojih se čvrsto držimo, govori Ačkar navodeći djecu kao blago sadašnjosti i budućnosti.

-Participacija djece u našem gradu, kroz razne oblika uključenosti, je nešto što će biti i dalje prioritet djelovanja našeg grada. Ulaganje u djecu nikada nije uzaludno jer nam djeca to na najbolji mogući način vraćaju, dodaje Ačkar.

-Velika mi je čast da se ovaj događaj odvija upravo u Velikoj Gorici koji već 17 godina ima ulogu Grada prijatelja djece. Izložba predstavlja nacionalni i kulturni identitet etničkih i vjerskih manjina koje žive u Hrvatskoj očima, snovima i svakodnevnicom djece, kazala je Marijana Mataga Tintor i predstavila izložbu “Djeca OKO nas” koju čine 32 fotografije.

-Ne mogu se ne sjetiti 2004. godine kada smo mi, kao mala skupina entuzijasta, pokrenuli udrugu za mlade na kojoj smo inzistirali, a ona je poruka svima vama da budete ustrajni. Ono sve što ministarstvo čini za djecu, čini zbog bolje budućnosti, govori Piletić dodajući kako će budućnost za naše najmlađe biti svjetla i povoljna.

Nagradu za životno djelo dobila je upraviteljica Zaklade “Vaša pošta” Senka Klarić, a godišnje nagrade uručene su Ljubici Marković, Klari Malčić, Eni Mikel i Magdaleni Grgić koje su učenice prvih razreda srednje škole. Uz njih, nagradu su dobile i Sabina Lončar, Suzana Rešetar i Marica Mikulić ispred Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “SJENA”.

Učenice prvih razreda srednje škole, koje su kao učenice 8. razreda OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, svojim trudom i s ljubavlju dale su odgovor na konkretni problem u svom neposrednom okruženju, a odnosi se na uključenost romske djece u društvo.

Kroz projekt koje su samostalno osmislile, uz podršku škole i romske zajednice, učenicu su izradile slikovnicu o romskom dječaku kojemu se djeca rugaju jer, kako pojašnjavaju, jednog dana želi postati doktor, a njegovu ideju ne podržava čak ni njegova majka.

-Nas četiri kao njihove vršnjakinje uvidjele smo problem neprihvaćenosti u društvu stoga smo se odlučile zauzeti za njihova prava. Slikovnica nije namijenjena samo djeci veći svima ostalima jer je poanta da svi budemo jedno, govori Klara Malčić.

Dvojezična slikovnica je tiskana na hrvatskom i romskom jeziku, a šalje ohrabrujuću poruku kako se snovi mogu ostvariti ujedno naglašavajući važnost izgradnje i očuvanja društva slobodnog od predrasuda.

Članice Udruge “SJENA” svojim nesebičnim djelovanjem dale su doprinos na području ostvarivanja prava djece s teškoćama u razvoju pokrenuvši djelovanje udruge, a time postavile veće mogućnosti djelovanja i ostvarivanja prava djece s teškoćama u razvoju, ali i budućim generacijama s istom problematikom.

-Naša poruka danas je da inzistirate, da budete glasni, da tražite mogućnost za ostvarivanjem svojih snova i ostvarivanjem svojih prava i potreba, a mi smo tu da vas pratimo kao sjene, poručuju iz udruge.

Od svibnja 2021. godine pa sve do siječnja 2022. godine, kroz besplatne radionice projekta Roditelji TURminatori, dale su roditeljima djece s teškoćama u razvoju konkretne, jasne i korisne savjete te podršku u izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Također, značajno je za spomenuti da su uz podršku Udruge “Sjena” po prvi put okupljene obitelji i djeca koja boluju od Cornelia de Lange sindroma, vrlo rijetke genetske bolesti, čime je pružena podrška i ovoj maloj ranjivoj skupini djece i obitelji.

Nagrada za životno djelo u 2022. godini otišla je u ruke ekonomistice i upraviteljice Zaklade “Vaša pošta” Senki Klarić koja se volonterskim radom kroz više od deset godina posvetila pomažući i pružajući podršku djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Prilikom svog volonterskog rada u dječjim domovima, uočila je brojne probleme s kojima se djeca suočavaju, a jedan od njih, kojem se posebno posvetila, je ulazak u samostalan život nakon napuštanja ustanove. Kako bi pomogla djeci, štićenicima domova, u tom velikom koraku naprijed, osnovala je Zakladu “Vaša poruka” putem koje je realizirala svoju ideju da se nezbrinutoj djeci nakon izlaska iz doma osigura bolja budućnost kroz isplatu polica životnog osiguranja, koje uplaćuju donatori. Zaklada djeluje već 12. godinu za redom i predstavlja platformu preko koje fizičke i pravne osobe doniraju financijska sredstva koja se, u obliku polica, u formi mjesečnih renti, isplaćuju djeci koja napuštaju institucionalni oblik skrbi i odlaze u samostalan život. Time im je osigurana pomoć u prvim danima samostalnosti i prilika za sigurniji početak “odraslog” života.

Do danas je ukupno ugovoreno polica osiguranja u vrijednosti od 3 milijuna eura za više od 507 djece, a među njima su i djeca koja su dolazila  u azil u Republiku Hrvatsku, majke s tek rođenom djecom iz materinskog doma te djeca iz domova za odgoj djece i mladeži.

 

Objava FOTO Hvale vrijedan doprinos društvu! Dodijeljene Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Dan otvorenih vrata FER