Prijava

Vaša prijava

‘Volim eko festival’ Gorica ima velik ekološki potencijal, a cilj je uvesti eko prehranu u škole i vrtiće

['volim eko']

Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora uz svesrdnu pomoć Turističke zajednice Grada Velike Gorice i pokroviteljstvo Zagrebačke županije, ovog vikenda, 26. i 27. studenoga, u holu Srednje strukovne škole Velika Gorica organizira “Volim eko – 1. Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije”. 

Ova manifestacija okupit će čak 29 izlagača iz županije te 40 štandova, a kao grad održavanja odabrana je Velika Gorica zbog svojeg velikog potencijala, a cilj je da naš grad postane središte ovog događanja.

Poanta manifestacije je posjetitelje upoznati s eko proizvodima, potaknuti da ih probaju, a potom da ih kupe i nastave konzumirati.

Svaki peti eko proizvođač je iz Velike Gorice

Naime, svaki peti ekološki certificirani proizvođač u Hrvatskoj dolazi upravo iz našeg grada, što pokazuje a naša proizvođači imaju veliku želju za postizanjem visoke kvalitete, te da ujedno posjedujemo velik broj resursa koje znamo iskoristiti.

-Velika Gorica ima i vodu, i zemlju i zrak, a sve je to relativno ugroženo komercijalnom proizvodnjom i ovim načinom života, prometa. Ekološka privreda je jedan od najboljih načina kako pomiriti taj suživot između čovjeka i prirode. Da se proizvodi na tom ekološkom prostoru je nutritivno i financijski vrjednija i svi imamo od toga koristi, govori pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Svoje proizvode koji će se moći degustirati i kupiti, predstavit će samo oni proizvođači koji imaju certificirane eko proizvode, rekao je na današnjem predstavljanju Festivala
pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

-Između ostaloga moći će se dobiti i savjeti za ekološku proizvodnju. Odabir Velike Gorice bio je logičan slijed, jer tu su najbolji potrošači, ali i najveći potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede. Vjerujem kako ovaj Festival uspjeti i postati tradicionalan, dodaje Kraljičković.

Cilj je eko prehranu uvesti u škole i vrtiće

Ovogodišnja manifestacija ima nekoliko velikih ciljeva, a osim upoznavanja potrošača s eko proizvodnjom i eko proizvodima, jedan od ciljeva za sljedeću godinu jest uvesti eko hranu u škole i vrtiće.

Okrugli stol “Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan”

Na Festivalu će se održati i okrugli stol “Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan”, a održat će se i predstavljanje Bio-Zrna, Davida Pejića, koji je dobitnik nagrade Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika EU.

Program Festivala održava se u Srednjoj strukovnoj školi od 10 do 17 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

 

Objava ‘Volim eko festival’ Gorica ima velik ekološki potencijal, a cilj je uvesti eko prehranu u škole i vrtiće pojavila se prvi puta na V'Gradu.