Prijava

Vaša prijava

Visina prosječne plaće u našoj županiji odmah iza Grada Zagreba

['dzs', 'kune', 'plaća', 'prosjek']

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim neto plaćama po zaposlenima u pravnim osobama* isplaćenim u trećem tromjesečju 2022. godine, gledajući po županijama, Zagrebačka županija i dalje drži visoko drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba. Granicu od 7.500 kuna prešala je još samo Primorsko-goranska županija koja je na trećem mjestu.

Prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u pravnim osobama kretale su se u trećem tromjesečju 2022. godine od najviših 8.968 kuna kolika je bila prosječna plaća u Zagrebu, do najnižih 6.577 kuna koliko se zarađivalo u Virovitičko-podravskoj županiji. Iza Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija sa 7.726 kuna te Primorsko-goranska županija sa 7.631 kunom prosječne mjesečne plaće.

Grad Zagreb prednjači i po broju zaposlenih – njih 351.737, slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 173.144 zaposlenih, Zagrebačka županija je sa 132.583 zaposlenih na trećem mjestu, a više od 100.000 zaposlenih imala je još Primorsko-goranska županija sa 119.243 radnika i Istarska županija sa 100.501 zaposlenih.

Inače, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla je u svim županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici. Obrada je provedena prema pretežitoj djelatnosti Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. i mjestu prebivališta/boravišta.

Obuhvaćeni su zaposleni u pravnim osobama svih oblika vlasništva, tijelima državne vlasti i tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Republike Hrvatske. Nisu obuhvaćeni zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama i zaposleni osiguranici poljoprivrednici te unutar podataka o prosječnim mjesečnim plaćama nedostaju podaci o njihovim isplatama.

 

Izvor: Zagrebačka županija

Objava Visina prosječne plaće u našoj županiji odmah iza Grada Zagreba pojavila se prvi puta na V'Gradu.