Prijava

Vaša prijava

FOTO Pjesmom i plesom FA Turopolja otvorena je izložba svečanih narodnih nošnji

['FA turopolje']

Povodom ovogodišnjeg Adventa u Gorici u Centru za posjetitelje Velika Gorica otvorena je izložba svečanih narodnih nošnji iz svih dijelova Hrvatske, a koje su u fundusu Folklornog ansambla Turopolje. Narodne nošnje  možete pogledati sve do kraja Adventa, odnosno do konca prosinca.

Svečanost je otvorio zamjenik gradonačelnik Neven Karas koji je poručio kako su narodne nošnje te djelovanje folklorne skupine jedno neprocjenjivo blago, a pritom je posebnu pohvalu uputio umjetničkom voditelju FA Turopolja Tomislavu Miličeviću.

-To je jedan vrlo važan oblik materijalne baštine našeg kraja kojeg je potrebno sačuvati, a zahvaljujući Tomislavu, FA Turopolje ima zaista predivne očuvane nošnje. Naš Tomislav nije poznat samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, govori Karas i podsjeća da se s umjetničkim voditeljem upoznao prije mnogo godina, a već tada cijeli folklorni ansambl bio je iznimno uspješan, što je i danas.

-Inače imam razvijenu posebnu ljubav prema narodnim nošnjama, a posebno mi je drago vidjeti večeras FA Turopolje kako nastupa. Čovjek koji je radio ovu izložbu, Tomislav, nema formalno obrazovanje, ali ima toliko obrazovanja na temu hrvatske etnologije, ne samo tekstila već i puno šire, a puno puta i dolazim na konzultacije kod njega, govori ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Komentar na predivnu izložbu dala je i direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth koja je poručila kako joj je posebno drago da se ovakva predivna svečanost održava upravo u Velikoj Gorici u sklopu Adventa. Pozvala je sve zainteresirane da posjete Centar za posjetitelje te se samostalno uvjere u unikatnost nošnji iz cijele Hrvatske.

Objava FOTO Pjesmom i plesom FA Turopolja otvorena je izložba svečanih narodnih nošnji pojavila se prvi puta na V'Gradu.