Prijava

Vaša prijava

Počela izgradnja Poduzetničkog inkubatora vrijednog više od 26 milijuna kuna

['poduzetnički inkubator']

Započela je izgradnja Poduzetničkog inkubatora u Velikoj Gorici vrijednog 26,1 milijun kuna, od čega su 21,2 milijuna kuna sredstva iz EU fondova. Cilj projekta je podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području grada.
Krešimir Ačkar
U gradu Velikoj Gorici trenutno nije dostupna kvalitetno opremljena lokacija za potrebe MSP-ova te potencijalnih poduzetnika s inovativnim idejama. Ovaj problem naveo nas je na ideju o uspostavi Poduzetničkog inkubatora te razvoj „know how“ mreže s ciljem uspostave namjenski izgrađenog novog inkubatora.

Ovim projektom dokazati ćemo da javni sektor može uvelike doprinijeti razvoju povoljnih uvjeta i inovativne okoline ta rastu i razvoju poduzetništva na području JLS-a.

Opći cilj projekta je podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području grada Velike Gorice. Specifični cilj je pokrenuti infrastrukturne ali i profesionalne kapacitete za poticaj MSP-ovima uz suradnju sa srednjim i visokim školama koje djeluju na području grada.

Ciljane skupine su mladi s inovativnim idejama i željom pokretanja vlastitog poduzeća kroz mogućnost stjecanja novih vještina i znanja da ojačaju svoje ideje, steknu samopouzdanje i razviju svoje tržište. Drugu ciljanu skupinu čine učenici i studenti koji će kroz izvođenje prakse i stjecanja kontakta s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, a što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Treća ciljana skupina su poduzetnici do pet godina starosti koji će dobiti pristup suvremenim znanjima i uslugama te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

Projekt je usmjeren postojećim MSP-ovima i lokalnom (nezaposlenom) stanovništvu koje će dobiti povoljnu, dostupnu i opremljenu poduzetničku infrastrukturu sa lepezom usluga za osnivanje i razvoj tvrtki/start-upova te lokalnoj samoupravi koja će imati korist i od manje nezaposlenosti, jačanja poduzetničkih potpornih institucija te jačeg gospodarstva općenito.

U okviru projekta VG Poduzetnički inkubator, predviđa se izgradnja poduzetničkog inkubatora ukupne površine 2.031,5 m² bruto građevinske površine, odnosno tlocrtne površine od 1.137,4 m², i neto korisne površine zgrade 1.845,10 m².

Unutar samog inkubatora na dvije razine nalazit će se 31 ured namijenjen poduzetnicima, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru za poduzetnike početnike, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta sa svom popratnom opremom i tehnikom. Predviđene su 3 prostorije (mini labovi) za smještaj specijalizirane opreme (ICT) koju će moći koristiti svi korisnici inkubatora, poput: 3D skenera, 3D printera i drona opremljenog posebnom kamerom za potrebe edukacije projektnog dionika VG Veleučilišta. Osim navedene opreme još se predviđa i oprema dvorane za sastanke, velike konferencijske dvorane, kompjuterske sobe, sustava za pristup i nadzor te oprema računalima.

Objava Počela izgradnja Poduzetničkog inkubatora vrijednog više od 26 milijuna kuna pojavila se prvi puta na V'Gradu.