Prijava

Vaša prijava

Nakon uvođenja besplatnih obroka, gorički SDP se pita kada će učenice imati besplatne higijenske potrepštine

['menstrualno siromaštvo']

Uvođenjem besplatnih obroka u goričkim osnovnim školama iz SDP-a Velika Gorica stigla je pohvala za svaki napor oko realizacije tog projekta, međutim ističu kako brojne učenice i dalje trpe posljedice ‘menstrualnog siromaštva’.

-Početak drugog polugodišta prilika je i za reći kako nam je žao što naše goričke učenice nemaju i besplatne menstrualne potrepštine, kao u brojnim hrvatskim gradovima, poput učenica u Karlovcu, Puli, Zaprešiću, Rijeci, Varaždinu, Jastrebarskom, Bujama, Samoboru, Vinkovcima, Ozlju, Šibeniku, Pakracu, Cresu, navode u priopćenju iz SDP-a, a cijeli tekst donosimo u nastavku.

U spomenutim gradovima već su dugo u školama postavljeni dispenzeri s higijenskim ulošcima koji su na raspolaganju svakoj učenici, a financijska sredstva za njihovu nabavu predviđena su u gradskim proračunima.

Menstrualno siromaštvo je pojam koji se proteže mjesecima u javnom prostoru. Naime, provedeno istraživanje prijašnjih godina upozorilo je na alarmantne podatke o menstrualnom siromaštvu i da svaka druga djevojčica, djevojka i žena sebi ne može priuštiti svaki mjesec potrebne higijenske potrepštine. Rezultati istraživanja podigli su svijest o ovoj temi i potaknuli određene promjene pa tako u mnogim hrvatskim školama higijenski ulošci besplatno su dostupni, ali ne i u Velikoj Gorici. Ne treba posebno napominjati kako bi to uvelike pomoglo djevojčicama i roditeljima, jer uz rast cijena stanova, režija i gotovo svakog artikla, svaka pa i najmanja pomoć je dobrodošla.

Zadovoljne smo našim usvojenim amandmanom u Hrvatskom saboru za osiguranje sredstava za besplatne uloške u svim školama. Prema našim saznanjima, realizacija ovog amandmana trebala bi zaživjeti iduće školske godine.

Međutim, mi smatramo da Grad Velika Gorica neovisno o tome ima sredstava kojima bi mogla ODMAH osigurati dostupnost te nužne potrebe učenicama koje žive na goričkom području. Apeliramo na Ured gradonačelnika da i ovo polugodište naše učenice ne budu zakinute za ono što u drugim hrvatskim gradovima već imaju besplatno dostupno.

Postavljamo posve opravdano pitanje zašto Grad Velika Gorica nije mogao krenuti s ovim projektom i ranije? Zašto se mora čekati sljedeća školska godina, kada je ovaj projekt mogao zaživjeti odavno, barem u osnovnim školama kojima je Grad osnivač i gdje naš prijedlog nije neizvediv u vrlo kratkom roku?

Objava Nakon uvođenja besplatnih obroka, gorički SDP se pita kada će učenice imati besplatne higijenske potrepštine pojavila se prvi puta na V'Gradu.