Prijava

Vaša prijava

Znate li kako je fašnik u Turopolju izgledao davne 1976. godine? Od tada postaje prava atrakcija

['114. turopoljski fašnik', 'Fašnik', 'karnevl', 'turopoljski fašnik']

Velika Fašnička povorka davne 1976. okupila je 1500 maškara iz čak 15 okolnih sela i od tada na dalje raste broj sudionika i posjetitelja. U novije vrijeme u Turopolje stižu i gosti iz susjednih gradova i županija, gosti s mora te iz susjednih država.

Turistička zajednica grada Velike Gorice

U Turopolju i Posavini održavale su se fašničke povorke i zabave još od davnine. Prvobitno, u takozvane “mačkare” išli su samo muškarci, a kasnije i žene koje su se onda oblačile u muškarce, dok su se tada muškarci počeli oblačiti u žensku odjeću. Cilj je tada bio obući se u što ružniju i poderanu odjeću i prerušiti se u nešto drugo i zastrašujuće.

Školska ulica nekada (Turistička zajednica grada Velike Gorice)

No prije no što podsjetimo na 114. Turopoljski fašnik koji u Velikoj Gorici počinje početkom veljače, podsjetimo se što se zapravo obilježava karnevalom i što karneval predstavlja.

Što je točno karneval?

Karneval je razdoblje koje počinje prije korizme te u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju mesopust, poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj.

Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare. Pokladni ophodnici također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i ostalih naziva koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput zvončara, baba, pokladara, maškura i drugih, a pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova.

Za kraj fašničkog razdoblja spaljuje se princ Fašnik, ili maškara, lik je smiješno-ružnog iskreveljenog muškarca koji predstavlja krivca za sve ono loše što se ljudima dogodilo ili događa.

Turistička zajednica grada Velike Gorice

114. Turopoljski fašnik u Velikoj Gorici uz brojne sadržaje i zanimljivosti

Ove godine, nakon dvije godine izostajanja povorke, u Velikoj Gorici ponovno se družimo na Turopoljskom fašniku. Uz brojne sadržaje i novosti, kao što je gorički “krafnoled“, s početkom 11. veljače počinje dječja povorka, a povorka za ‘veće’ maškare održat će se 18. veljače.

Više informacija i sve detalje o fašniku pogledajte ovdje ili putem društvenih mreža Turopoljskog fašnika.

 

 

 

Objava Znate li kako je fašnik u Turopolju izgledao davne 1976. godine? Od tada postaje prava atrakcija pojavila se prvi puta na V'Gradu.