Prijava

Vaša prijava

FOTO Ispred Doma kulture Galženica izložene dvije skulpture kipara Mladena Mikulina

['galerija galženica', 'izložba']

U sklopu izložbe kipara Mladena Mikulina koja će se u Galeriji Galženici otvoriti 27. siječnja u 19 h, dvije skulpture postavljene su izvan galerije, na prostor Trga Stjepana Radića. Radi se o skulpturi „Miroslav Krleža“ koja prikazuje književnika kako sjedi, a prigodno je postavljena ispred Knjižnice Galženica. Druga je skulptura „Golubica“, izrađena od nehrđajućeg čelika.

Ovaj umjetnik autor je više javnih skulptura u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu (Spomenik fra Grgi Martiću (1994.), Hrvatski sokol u Maksimiru (1996.), Čovjek s kolutom (2003.) i Velikoj Gorici (Ptica, na zemlji (1988.), Stjepan Radić (1999.), Kalvarija (2002.), Franjo Tuđman (2005.), Golubica, spomenik palim braniteljima Velike Gorice (2008.), Franjo pl. Lučić (2009.).

No, ovom izložbom pružiti će se presjek Mikulinovog opusa, od ranijih radova nastalih u drugoj polovici 1980ih, pa sve do onih recentnijeg datuma. Mladen Mikulin isključivi je izvođač svojih kipova, te ih stvara od ideje do konačne izvedbe. Zbog suženog izbora motiva, te većih dimenzija skulptura, radovi mu odišu monumentalnošću.

Na izložbi će se predstaviti izbor iz Mikulinove dugogodišnje karijere, koji će pružiti odličan uvid u rad ovog kipara.

Zanimljivost iz njegove karijere je kako je 1981. godine, prije upisa na Likovnu akademiju, izradio kamenu bistu poznatog glazbenika Jima Morrisona, koja je uz dopuštenje konzervatora bila postavljena na grob slavnog glazbenika u pariškom groblju Pere Lachaise. Skulptura je nakon nekoliko godina ukradena, a Mikulin je za grob izradio novu posmrtnu masku čije postavljanje na grob glazbenika je u završnoj fazi. Prije putovanja posmrtne maske Jima Morrisona u Pariz, biti će izložena na ovoj izložbi u Galeriji Galženica.

Svečano otvorenje izložbe Mladena Mikulina bit će u petak, 27.1.2023. u 19 sati. Izložba se može razgledati do 24.3.2023. Ulaz je besplatan.

Objava FOTO Ispred Doma kulture Galženica izložene dvije skulpture kipara Mladena Mikulina pojavila se prvi puta na V'Gradu.