Prijava

Vaša prijava

Nedostatak liječnika kroničan je problem i Zagrebačke županije

['dobra suradnja sa županijom', 'Dom zdravlja Zagrebačke županije', 'nedostatak liječnika', 'pogodnosti pri zapošljavanju', 'trenutne specijalizacije']

Dom zdravlja Zagrebačke županije u 2022. godine je sklopio 63 ugovora o Specijalističkom usavršavanju s mlađim doktorima medicine iz područja opće medicine, pedijatrije, ginekoligije, oftamologije, interne medicine, medicine rada i rehabilitacije te radiologije.Njihovo usavršavanje financirat će se putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Dok Dom zdravlja ne počne povlačiti bespovratna sredstva iz EU fondova, Zagrebačka županija osigurala je više od milijun eura za pokriće njihovih plaća i drugih troškova.

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem Dom zdravlja Zagrebačke županije Večeslavom Bergmanom koji nam je potvrdio kako uz spomenute, Dom zdravlja još ima 16 specijalizacija. One se već financiraju iz EU fondova, a tu je još i 12 specijalizacija koje financira Zagrebačka županija. Također, istaknuo je kako su najtraženije specijalizacije iz obiteljske medicine, potom pedijatrije, ginekologije i interne medicine.

Ulaganje je to u budućnost, dodao je Bergman, jer nakon povratka sa specijalizacije, koja se obavlja u klinčkim bolničkim centrima, svaki je liječnik u obvezi raditi u Domu zdravlja Zagrebačke županije minimalno godina koliko je trajala specijalizacija.

KRONIČAN NEDOSTATAK LIJEČNIKA

Ravnatelj se osvrnuo i na kroničan nedostatak zdravstvenog osoblja, posebice liječnika specijalista.

Unatoč brojnim pogodnostima koje Zagrebačka županija nudi pri zaposlenju mladih liječnika, poput službenog vozila u stalno korištenje, kartice za gorivo, financiranja troškova stambenog kredita te vrtićkog smještaja, interesa nema.

Trenutno je otvoreno 12 natječaja za prijem liječnika, točno toliko je ordinacija u Domu zdravlja Zagrebačke županije trenutno bez liječnika obiteljske medicine čija mjesta trenutno popunjavaju doktorima iz drugih ordinacija, umirovljenih liječnika ili angažiranjem liječnika iz drugih zdravstvenih ustanova koji rade dopunski.

Objava Nedostatak liječnika kroničan je problem i Zagrebačke županije pojavila se prvi puta na V'Gradu.