Prijava

Vaša prijava

Jasminka Podlejan predstavila svoju prvu knjigu te projekt “Kak je negda bilo” na kojem se radi od 2016. godine

['jasminka podlejan', 'kajkavski dijalekt', 'kak je negda bilo', 'Klub žena Pokupsko', 'knjiga', 'kultura', 'lepi naš k(r)aj', 'oš pokupsko', 'projekt Kak je negda bilo', 'tradicija', 'zavičaj']

Jasminka Podlejan, učiteljica Osnovne škole Pokupsko, održala je promociju svoje prve knjige “Lepi naš k(r)aj” i hvalevrijednog projekta ”Kak je negda bilo” na kojem se bez prekida aktivno radi od 2016. godine. Projekt sadrži sve zapise i priče napisane zavičajnim govorom, a cilj je razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije te zaštita i očuvanje kulturne i tradicijske baštine pokupskoga kraja.

Kao prva promocija, održana je u zatvorenom tipu jer je autorica za cilj imala da na promociji bude što više njezinih bivših i sadašnjih učenika koji su neizostavan dio ovoga projekta, odnosno čiji radovi se nalaze u knjizi.

Kako nam govori Jasminka, kada je kao učiteljica 1998. godine došla raditi u OŠ Pokupsko, shvatila je da dijete, izražavajući se na poznatom mjesnom govoru, postaje sigurnije u komuniciranju.

Kod učenika koji se sa standardnim jezikom prvi put susreću u školi, od velike je važnosti zavičajni govor koji služi kao posrednik u nastavnoj komunikaciji, prije savladavanja hrvatskoga standardnoga jezika. Metodom razgovora razvija se jezično komunikacijska kompetencija. Dijete treba poticati u govornom izražavanju, ali trebamo prvo upoznati svoj zavičaj i njegove jezične vrednote kulturne baštine, govori nam autorica i učiteljica Jasminka Podlejan te dodaje:

– Iako i sama dolazim iz mjesta gdje se govori kajkavskim narječjem, svaki mjesni govor ima neka svoje sličnosti, ali i različitosti. Slušajući svoje učenike u slobodnom izražavanju, od 2006.godine počela sam zapisivati riječi koje smo kasnije pretvarali u poeziju ili prozni tekst. Slobodom izražavanja zavičajnim govorom, potaknula sam učenike na razmišljanje, a kasnije i na zapisivanje običaja koji polako izumiru sa područja vukomeričko-pokupskog poddijalekta, poručuje Podlejan.

Svaka zemlja ima svoje narodne običaje, koji predstavljaju kulturu nekog naroda i vrlo su važni za njegovu budućnost, a kako navodi Podlejan, redovito se odazivaju na brojne, kako literarne, tako i likovne natječaje na temu kulturne baštine.

Dodaje kako je tijekom svih ovih godina čuvala radove svojih učenika koje je onda objedinila u knjizi koja je nedavno predstavljena. Održane su brojne radionice s djecom i roditeljima, a kroz folklorno stvaralaštvo promovirao se rad s djecom na brojnim natjecanjima.

Projekt ‘Kak je negda bilo’ je predstavljen i izvan matične škole, a održane su radionice u Dječjem vrtiću Ciciban, Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, na Županijskim aktivima učitelja RN i vjeroučitelja velikogoričkog-odranskog dekanata te u OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica te na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.

Učenički radovi nalaze se i u časopisu Škrijna (Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica,2020). Kao primjer dobre prakse, ovaj školski projekt predstavljen je u online učionici pod pokroviteljstvom MZO te na Školskom portal.

Još jedna dječja izložba bit će i ove godine u Pučkom otvorenom učilištu

Također, u izlogu Knjižnice Galženica, od 24. svibnja do 6. lipnja 2021. godine, mogla se pogledati dvojna izložba u suradnji sa lokalnom udrugom Klub žena Pokupsko “Kak je negda bilo- perunika, hrvatski nacionalni cvijet – simbol mira među narodima”. U planu je ove godine i izložba dječjih radova na temu kulturne baštine u POU Velika Gorica.

Učitelj treba biti primjer svojim učenicima, a kažu da je razred ogledalo učiteljice. Ako učiteljica voli pisati zavičajnim govorom, onda će sigurno tu svoju ljubav prenijeti i na učenike.

Promociju knjige podržali su i direktor upravnog odbora Ante Žužul, znanstveni savjetnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku te umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklore Tvrtko Zebec, ravnateljica Hrvatske zajednice osnovnih škola Jasmina Hamer, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sa suradnicom Vinko Filipović, voditelj izdavačke djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica Stipo Bilić, bivši i sadašnji kolege iz OŠ Pokupsko na čelu sa ravnateljicom Šteficom Facko Vrban, Klub žena Pokupsko s predsjednicom Zoricom Šestak, KUD Slavuj iz Bukevja te prijatelji i kolege s kojima surađuje Jasminka te njezina obitelj. Domaćin na predstavljanju knjige je bio direktor Školske knjige Dario Andretić, dok je program vodio Dalibor Petko.

 

Objava Jasminka Podlejan predstavila svoju prvu knjigu te projekt “Kak je negda bilo” na kojem se radi od 2016. godine pojavila se prvi puta na V'Gradu.