Prijava

Vaša prijava

Pripazite na svoje ljubimce! Zbog trovanja u goričkom naselju prošli tjedan uginuo pas

['kućni ljubimci', 'otrov', 'pas', 'psi', 'trovači', 'trovanje', 'životinje']

Krajem prethodnog tjedna iz jednog velikogoričkog naselja svoje sumještane upozorili su na pojavu otrova za životinje na području Velike Gorice. Putem svojih društvenih mreža iz naselja 8. mart poslali su upozorenje nakon što je u šetnji u tom naselju otrovan, a potom i uginuo, psić po imenu Pako.

Nažalost, uobičajena šetnja za vlasnika psa, a tako i psa, postala je prava noćna mora s kobnim završetkom. Šetajući gradom, u blizini spomenutog naselja, kućni ljubimac pojeo je otrov kojeg je postavio nepoznati počinitelj te na posljetku, u veterinarskoj stanici, nažalost i uginuo.

Na žalost opet vas moramo upozoriti na trovače u naselju. Pako je otrovan, vlasnik kaže da je bio na uobičajenim lokacijama u šetnji. Ne znam više što učiniti da se tome stane na kraj, poručuju iz naselja putem svojih društvenih mreža.

Jutros smo uputili poziv Policijskoj upravi Velika Gorica iz koje nam poručuju kako tijekom današnjeg dana nisu zaprimili prijave koje bi upućivale na nova trovanja ili pronalazak otrova na području grada, no svejedno budite oprezni i pse ne šetajte bez povodca.

Otrov se najčešće nalazi u hrani ili otpadu na javnim površinama

Otrovi za pse i mačke najčešće su razni tzv. poljoprivredni otrovi (za puževe, glodavce i slično), a trovači ih skrivaju u hranu poput kruha, žganaca ili životinjskih iznutrica kojima većina pasa i mačaka ne može odoljeti. Osim otrova, u hranu se često stavljaju komadi stakla, igle i slično. Zato, ako na livadama gdje šetate primijetite bilo kakvu hranu, budite oprezni i ne dajte životinjama da joj se približe. Pokupite je i bacite u smeće te odmah operite ruke.

Kako prepoznati simptome trovanja?

Simptomi trovanja na životinjama najčešće su u obliku drhtanja, slinjenja, povraćanja (u ovom slučaju je i poželjno), crvenila i suzenja očiju, mekane stolice, proljeva, grčenja mišića, dezorijeniranosti, teturanja, nesvjestica te na kraju smrt. Životinje se naočigled muče i umiru u jakim bolovima.

 

Objava Pripazite na svoje ljubimce! Zbog trovanja u goričkom naselju prošli tjedan uginuo pas pojavila se prvi puta na V'Gradu.