Prijava

Vaša prijava

Budući prvašići uskoro na upise

['prvi razred', 'školska medicina', 'upisi']

Polazak u prvi razred mnogima je jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu. Ne samo učenicima, već i roditeljima koji ih moraju kvalitetno pripremiti za novo poglavlje njihova života. Roditelji se mjesecima i sami pripremaju kako bi i oni čim lakše prihvatili da njihovo maleno dijete postaje školarac. Mnogima je to znak odrastanja, djeca počinju dobivati prave obaveze i odgovornosti. Prvi razred nosi novo okruženje, novu okolinu, nove ljude, nove radne navike, nove životne priče. U cijelom tom kaosu emocija, priprema, iščekivanja, sitne tuge i radosti, roditeljima bi dobro došlo nekoliko savjeta koji će i njima i novim školarcima olakšati proces kojeg započinju.

Za buduće školarce s područja Zagrebačke županije upisi za školsku godinu 2023./2024. započinju 31. ožujka 2023.godine. U prvi razred osnovne škole upisati se mogu djeca koja će do kraja tekuće godine navršiti šest godina.

Prije upisa je obavezno utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta koje utvrđuje Stručno povjerenstvo škole prema utvrđenom rasporedu. Djeca trebaju odraditi i liječnički pregled koji se obavlja u zdravstvenoj ustanovi.

Mogućnost narudžbe na pregled školskog liječnika biti će moguća od 31. ožujka 2023. godine za sve timove Službe za školsku i sveučilišnu medicinu, ZZJZ Zagrebačke županije, stoji na stranici kvacica.hr putem koje se i naručuje za pregled.

Doktorica Mateja Kopsa Sobota iz velikogoričke školske ambulante opisala je kako izgleda pregled djeteta ambulanti školske medicine:

“Pregled djeteta započinje otvaranjem zdravstvenog kartona u koji se kroz razgovor s roditeljima unose svi opći podaci o djetetu, o ranom psihofizičkom rastu i razvoju, o prijašnjim oboljenjima, cijepljenjima i općenito okruženju u kojem dijete odrasta. Zdravstveni pregled uključuje mjerenje tjelesne težine i visine, kontrole oštrine vida i sluha, a nakon toga dijete SAMO ulazi kod liječnika i tu se odvija procjena razvoja grafomotorike, percepcije psihičkog razvoja te orijentacijska procjena socioemocionalne zrelosti i ocjena govora.”

“Nakon prvog dijela pregleda u ordinaciju se poziva roditelj i obavlja se detaljan sistematski pregled. Interpretiraju se nalazi hemoglobina i kolesterola u krvi te nalazi urina i stomatologa. Ukoliko je potrebno preporučaju se dodatni specijalistički pregledi i obrada prema potrebi i utvrđenoj indikaciji te se u konačnici radi docjepljivanje djece prema kalendaru cijepljenja.”, dodala je doktorica Kopsa Sobota.

Na liječnički pregled potrebno je donijeti:

  • Zdravstvenu iskaznicu djeteta
  • Iskaznicu cijepljenja ili ispis cijepljenja iz pedijatrijskog kartona
  • Zubnu putovnicu djeteta (izdaje djetetov stomatolog)
  • Medicinsku dokumentaciju ako je dijete ima (povijesti bolesti, otpusna pisma, nalaz logopeda, psihologa i sl.)
  • Ostalu dokumentaciju (praćenje zbog teškoća u razvoju, jezičnih teškoća, kroničnih bolesti, operacija, Rješenje o tjelesnom oštećenju, mišljenje predškolske ustanove…)
  • Ispunjen UPITNIK za roditelje

Iznimno je važno pripremiti dijete za pregled i cijepljenje na koje dijete u toj dobi nije naviklo, zaključila je Mateja Kopsa Sobota, dr.med, spec. školske i adolescentne medicine.

 

Objava Budući prvašići uskoro na upise pojavila se prvi puta na V'Gradu.