Prijava

Vaša prijava

Održana Prva večer poezije

['autori', 'čitanje', 'Gorički klub mladih', 'večer poezije', 'žiri']

U utorak, 21. ožujka je u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održana prva Večer poezije u suradnji Goričkog kluba mladih i knjižnice.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Nakon što je proteklih tjedana bio natječaj u pisanju poezije, na koji je pristiglo više od 40 radova, što pojedinačnih, što zbirki, u utorak je bilo održano čitanje djela. U žiriju su bile renomirana autorica Darija Žilić, Anamarija Horvatinčić iz Gradske knjižnice te Sara Kajgana Raga iz Goričkog kluba mladih.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Žiri je nakon pristiglih radova imao jako težak zadatak. Djela su stigla iz Velike Gorice, okolice, ali i Rijeke, Stubice, Sunje, Siska, pa čak i iz Zadra. Žiri je dobio prikaz svih djela, anonimno, i odabrao tko im je po njihovom sudu ipak bio najbolji. Treće mjesto pripalo je Tinu Freslu s djelom „Reinkarnacija“, druga nagrada pripala je Valentini Eterović Petri Buble s djelom Pučišća: Pjesma o rastanku, a prva nagrada pripala je Mateji Blažinić s djelom „Ni smela povedati“.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Fresl i Eterović su imali priliku pročitati svoje radove pred publikom, no Blažinić se zbog bolesti nije mogla pridružiti. Svi su osvojili prigodne nagrade koje je pripremila knjižnica i GKM, a koje su sačinjavale promotivnu torbu, knjige te poklon bonove u knjižari. Pobjednički rad, govori nam Blažinić, inspirirala je njena 90-godišnja baka. “Velik sam ljubitelj knjiga i čitanja općenito i nastojim tu naviku i ljubav prenijeti na supruga i svoje dvoje djece. Inspiracija za ovu pjesmu je moja baka koja ima 90 godina, a koja mi je velika inspiracija i podsjetnik na pomalo već zaboravljenu kajkavštinu i neka sasvim druga vremena.”, navodi pobjednica Mateja Blažinić.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Na Večeri poezije svi koji su bili voljni su imali priliku čitati svoja djela publici, a iz organizacije pohvaljuju i ističu koliko su sretni što su se mnogi i odvažili. “Jako nam je drago da je bio toliki odaziv, a po prvi puta ovo organiziramo. Najljepši dio svega je to što su posjetitelji i autori bili zaista svih generacija – od djevojčice od devet godina, srednjoškolaca, studenata, odraslih i umirovljenika. Ovakvo događanje s ovakvim odazivom samo je pokazalo koliko ni godine, ni ništa drugo nije bitno koliko to da se zajedno družimo, podržavamo i dijelimo iskustva te ljubav prema pisanoj riječi.”, govori Katarina Drvodelić iz Goričkog kluba mladih koja je ujedno bila i moderatorica događaja.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Ističe i kako im je iznimno drago što je na događanje stigla i autorica iz Zadra koja je doslovno u tom danu stigla u Veliku Goricu i vraćala se. Naravno, iz Knjižnice su je nagradili prigodnim poklonom zbog takvog pothvata. Osim radova autora koji su slali svoja djela na natječaj, publici su se predstavili i dobro poznati autori Darija Žilić, koja je ujedno bila u žiriju, te Zlatko Majsec sa svojom slam poezijom.

Foto: Facebook Gorički klub mladih

Organizatori ističu kako je ovo tek prva Večer poezije u nizu, a da iduće godine možete očekivati još više posjetitelja i još bolju atmosferu. Za sve one koji vole poeziju i pisanje, a nisu se imali priliku uključiti, pozivaju da se uključe u Facebook grupu VG Književnost.

 

Objava Održana Prva večer poezije pojavila se prvi puta na V'Gradu.