Prijava

Vaša prijava

Sutra prelazimo na ljetno računanje vremena, a ujedno spavamo sat vremena kraće!

['ljetno računanje vremena', 'pomicanje kazaljki sata', 'zimsko računanje vremena']

Sutra se mijenja sat unaprijed, što ujedno u jednu ruku, označava i službeni početak proljeća. S druge strane, pomicanje kazaljki ne oduševljava mnoge jer ćemo prelaskom na ljetno računanje vremena moći spavati sat vremena manje.

U noći sa subote na nedjelju, u 2 sata ujutro kazaljke pomičemo na 3 sata, čime završava zimsko računanje vremena.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Posljednjih godina znanstvenici tvrde kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice, i da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata, pa pomicanje vremena ne odgovara svakome. Većina ljudi teže se prilagođava proljetnom, nego jesenskom pomicanju sata jer gubimo sat sna. Kako bi što manje osjetili promjenu, savjetuje se da se par dana ranije idete spavati 10 do 15 minuta ranije nego inače kako bi pomicanje sata prvih par dana što manje utjecalo na vas.

Objava Sutra prelazimo na ljetno računanje vremena, a ujedno spavamo sat vremena kraće! pojavila se prvi puta na V'Gradu.