Prijava

Vaša prijava

FOTO Oko 200 učenika za zeleniju Goricu! Sade se nova stabla u centru grada i Turopoljskom lugu

['pošumljavanje', 'stabla', 'šuma', 'tur', 'tzvg']

Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta pokrenuli su Projekt poticanja razvoja održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“ kojem je cilj sadnja dodatnih stabala u turističkim destinacijama radi smanjenja ugljikova otiska koji nastaje turističkom aktivnošću, a osobito od ispušnih plinova iz automobila, kao i poticanje razvoja održivog turizma i brendiranje i promoviranje Hrvatske kao održive destinacije.

U organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta, jutros je započela sadnja nekoliko vrsta stabala, a uz članove Turopoljske udruge skauta „Tur“, svoju podršku ozelenjivanju grada dao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je podsjetio kako se sa sadnjom počelo još prošle godine.

Nakon posađenih 250 stabala tijekom prošle godine, ove godine planiramo posaditi oko 750 novih stabala na urbanom području grada. Također, mjesni odbori su se fokusirali i na sadnju stabala u ruralnim dijelovima, što ćemo uvijek srdačno podržavati i poticati, kazao je gradonačelnik Ačkar.

Direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth pojasnila nam je što se točno danas sadi:

Sadimo na tri lokacije našeg grada, a stabla su izabrana u suradnji sa stručnjacima Šumarskog fakulteta. Obuhvaćeno je oko šest vrsta stabala. Ovim putem želim podsjetiti da je ovo važan dio strategije koji za cilj ima veća briga o zelenoj infrastrukturi našeg grada, kazala nam je Toth.

Na raspisani natječaj Hrvatske turističke zajednice, TZ Velike Gorice prijavila je sadnju stabala autohtonih biljaka na tri lokacije u Ulici Matice hrvatske, u Kurilovečkoj ulici i u Ulici kneza Ljudevita Posavskog.

Tijekom dana sadi se i na području Turopoljskog luga gdje je u sadnju uključeno oko 200 učenika iz osam osnovnih škola s područja grada Velike Gorice.

Ovo je primjer i poticaj svima ostalima te najbolji odgovor na potrebu za podizanjem svijesti o važnosti pošumljavanja i ekologiji. Velike pohvale našim skautima i Udruzi TUR koja nizom akcija, pa i ovom danas, poboljšava zelenilo i prirodnu ljepotu Velike Gorice i okolice, govori gradonačelnik ističući kako ovo nije prva akcija sadnje na ovom području.

Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta “TUR”, kazao je kako je ove godine po prvi put i Grad dao podršku ovoj edukativnoj i ekološkoj akciji “Šumoborci”. Očekivani broj sadnica koje će se danas posaditi je do dvije tisuće, a djeca su od ranog jutra ozbiljno prionula na posao i pošumljavanje Turopoljskog luga.

– Prošle godine ovakvu akciju provodili smo uz potporu Zagrebačke županije, koja je ove godine dala podršku za sadnju stabala sa srednjoškolcima, dok je Grad Velika Gorica dao podršku za sadnju s osnovnoškolcima, govori nam Konjević dodajući kako je pozitivno iznenađen odazivom brojni velikogoričkih škola.

Uz pošumljavanje, čak 391 učenik poslušalo je i edukativno predavanje o važnosti klimatskih promjena, kako utjecati na umanjenje štetnih posljedica te, prije svega, kako čuvati prirodu.

 

Objava FOTO Oko 200 učenika za zeleniju Goricu! Sade se nova stabla u centru grada i Turopoljskom lugu pojavila se prvi puta na V'Gradu.