Prijava

Vaša prijava

Velika Mlaka organizirala manifestaciju u čast slavnome mještaninu Dragutinu Trumbetašu

['društvo žena velika mlaka']

Društvo žena Velika Mlaka, udruga nasljednica Aktiva žena Velika Mlaka, ove godine obilježava 50. obljetnicu postojanja. Tom prigodom je u subotu, 29. travnja organiziralo manifestaciju pod nazivom „Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu“ i na taj je način obilježilo 5. obljetnicu smrti ovog poznatog umjetnika iz Velike Mlake.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Program manifestacije se sastojao od dva dijela, likovne kolonije i poetsko-glazbenog recitala u Trumbetaševu čast. Tridesetak slikara iz različitih dijelova Hrvatske (iz Ivanić Grada, Kutine, Gradiške, Kraljeve Velike, Brezničkog Huma, Varaždina, Siska, Lipovljana, Novske, Vrbovca, Velike Gorice), koji su se okupili zahvaljujući Katici Trumbetaš, slikali su u prekrasnom ambijentu, u župnome dvorištu s pogledom na Turopoljsku ljepoticu, kapelu svete Barbare.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Od slikara su bili: Nevenka Vlašić, Robert Hinkelman, Marijan Sekanović, Zdenka Kokolek, Dubravko Mallek, Ankica Mallek, Ivan Kovačić, Darko Habek, Ivan Vlašić, Želimir Šiško, Božena Haulik, Jelica Pavković, Katica Trumbetaš, Đurđa Dobrovšak, Tomislava Juranović, Marija Valentić, Katarina Čanić, Vesna Dumičić, Evica Kraljić, Neven Kosić, Ivica Nemec, Marija Čeber, Marijana Stojanović, Blažena Matijašević, Edina Šalić, Boris Marović i Darinka Uzel.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Slikale su i članice Društva žena Velika Mlaka Lidija Pocrnić i Dinka Grlić, a sudionici kolonije bilo je i dvoje učenika OŠ Velika Mlaka Tara Keller i Gabrijel Gavran te Borna Borda, koji je fotografirao. Među slikarima je bio i velikogorički umjetnik Danijel Šokec, učitelj likovne kulture u Velikoj Mlaki. „

Budući da je Dragutin Trumbetaš jako volio svoje Turopolje, a povrh svega svoje rodno mjesto Veliku Mlaku, odredili smo da motivi na slikama budu upravo vezani za Veliku Mlaku i Turopolje, koji su nepresušan izvor inspiracije, govori nam Ivana Andrić Penava, predsjednica Društva žena Velika Mlaka.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Ovom umjetničkom događanju prisustvovala je i udovica velikog umjetnika, Sidonija Trumbetaš, dugogodišnja članica Društva žena Velika Mlaka, koja zajedno sa svojom kćeri Katarinom nije krila oduševljenje organiziranim događajem.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Nakon likovne kolonije uslijedio je poetsko-glazbeni recital koji je organizirala Udruga umjetnika SPARK iz Velike Gorice na čelu s predsjednicom udruge Nevenkom Lang. Pjesnička večer započela je pozdravnim govorom Ivane Andrić Penave, predsjednice Društva žena Velika Mlaka, nakon čega su riječ uzeli članice i članovi udruge SPARK koji su prisutnima kroz čitanje pjesama i pričanje anegdota iskazali koliko su im značili poznanstvo, suradnja i prije svega prijateljevanje s Dragutinom Trumbetašem, koji je svojedobno bio njihov član. Moderatorica večeri je bila Nevenka Lang, a predsjednica Ogranka Matice Hrvatske Velika Gorica Ana Plechinger pročitala je Trumbetaševu pjesmu „Testament“. Za glazbeni dio programa pobrinuo se Siniša Belošević. Pjesničkoj večeri prisustvovala je i obitelj Dragutina Trumbetaša.

Foto: Katarina Trumbetaš, Borna Borda

Organizator i inicijator manifestacije u Velikoj Mlaki posvećene Dragutinu Trumbetašu je Društvo žena Velika Mlaka, udruga žena Velike Mlake i Velikog Polja. Član DVD-a Velika Mlaka Saša Baran zaslužan je za snimanje ovog događanja. Realizaciju su na svoj način pomogle i mjesne udruge Sučija Velika Mlaka, braniteljska udruga Klub „Josip Zidar“, Podružnica umirovljenika Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka i KUD Velika Mlaka, te župa i Mjesni odbor Velika Mlaka.

Objava Velika Mlaka organizirala manifestaciju u čast slavnome mještaninu Dragutinu Trumbetašu pojavila se prvi puta na V'Gradu.