Prijava

Vaša prijava

Velikogoričanka Goga Brozović o čarobnim turopoljskim jagodama “Ljubav prema jagodama postala je obiteljski posao”

['brozović', 'goga', 'goga brozović', 'jagode', 'opg brozović', 'turopoljske jagode']

Nasmijano lice Velikogoričanke Goge Brozović rijetko kome nije poznato, a ono po čemu je također dobro poznata je po svojim ukusnim turopoljskim jagodama s OPG-a Brozović, za kojima će mnogi vrlo rado ‘potegnuti’ do velikogoričke tržnice ili Rakitovca gdje se nalazi mala oaza domaćih jagoda.

Uz jagode, “Kod Goge“, kako se zove njezin štand na Gradskoj tržnici Velika Gorica, možete pronaći i drugo domaće voće i povrće, a kako nam otkriva, ljubav prema poljoprivredi i uzgoju jagoda probudila se još 2002. godine kada je ostala bez posla.

Svaki dan iz svojeg doma gledala sam plantaže jagoda u susjedstvu, proučavala sam ih i razmišljala o velikoj ideji sadnje jagoda, pa se tako razvila i želja za sadnicama. Muž i ja smo 2003. godine odlučili posaditi prve jagode, a tada sve počinje. Uzgajam voće i povrće, maline, kupine, aroniju, no jagode su moja prava ljubav. Tu ljubav prenijeli smo i na našu djecu, ne očekujući uopće da će posao tako krenuti te da će nam toliko značiti, govori nam Goga koja dodaje kako je OPG Brozović postao obiteljski posao jer su svi članovi, od najmanjih do najvećih, uključeni u uzgoj jagoda.

Dva ključna savjeta kako prepoznati domaću jagodu od one uvozne

OPG Brozović otvoren je prije više od 20 godina, kada jagode još nisu bile ni u planu, a naša sugrađanka Goga navodi kako smatra da se njezin OPG, u odnosu na konkurenciju, ističe po velikom povjerenju svojih kupaca koji neizmjerno cijeni i trudi se njegovati.

Pitali smo našu velikogoričku stručnjakinju za jagode kako ćemo, u “moru” jagoda, najlakše prepoznati pravu domaću jagodu:

Domaća jagoda ne može dugo stajati. Kada ju kupite, morate ju pojesti u sljedeća dva dana, a mnogo je i mekša od uvoznih jagoda. Mi doma smo se čak znali zezati da kada uvoznu jagodu baciš na beton ona poput ping-pong loptice odskače. Kod domaće jagode to nije slučaj, ona se odmah ošteti. Također, po peteljci i listićima možete vidjeti koliko su svježe. Listovi moraju biti potpuno zeleni jer je jagoda tek ubrana te, ukoliko ju ne pojedete, vrlo brzo će uvenuti jer je friško ubrana, pojašnjava nam Goga.

Dolaskom sezone jagoda potražnja za jagodama poprilično je velika jer su ljudi, kako nam govori Goga, željni domaćeg i svježeg voća i povrća, a unatoč lošim vremenskim uvjetima tijekom cijelog svibnja te, naravno, trendu povećanja cijena, potražnja za jagodama je i dalje velika.

Našu sugrađanku i njezine ukusne jagode uvijek možete pronaći na Gradskoj tržnici Velika Gorica i na štandu ispred Tržnog centra (kod sata) gdje Gogina mama prodaje jagode svakog dana do 18 sati. U planu je uskoro postavljanje štanda u Vukovini, preko puta crkve, te u Zagrebačkoj ulici, a u slučaju da u gradu niste uspjeli “uloviti” svježe jagode, svakog dana ih možete pronaći i u Rakitovcu gdje se nalazi OPG Brozović. 

Uz to kako prepoznati pravu domaću jagodu, naša sugrađanka otkriva nam koja jagoda je kupcima najukusnija i koju sortu najčešće kupuju i biraju:

Najprodavanija sorta, a ujedno je i najzastupljenija u mojem nasadu, je sorta “Clery“. Ona podsjeća na šumsku jagodu, intenzivne je crvene boje i jako je slatka. A uz nju popularna je i takozvana “Jagoda mjesečarka“, odnosno sorta “Albion“, koja je meni osobno najdraža, zaključuje Goga Brozović.

 

Objava Velikogoričanka Goga Brozović o čarobnim turopoljskim jagodama “Ljubav prema jagodama postala je obiteljski posao” pojavila se prvi puta na V'Gradu.